Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Martonyi kolozsvári műemlékeket tekintett meg

Kolozsvár - A Házsongárdi temetőben lévő síremlékeket és az átadásra váró, felújított Mátyás-szobrot tekintette meg vasárnap Kolozsváron Martonyi János külügyminiszter, aki Tőkés Lászlóval is megbeszélést folytatott.
Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet az MTI-t tájékoztatta arról, hogy a magyar diplomácia vezetője a kincses városban kezdődött látogatása keretében vasárnap a Házsongárdi temetőben megtekintette a jelképes magyar nemzeti panteonhoz sorolható síremlékeket. Érdeklődött a korábban tapasztalt rongálásokról, kifejezte reményét, hogy az ilyen cselekmények a jövőben nem ismétlődnek meg, a két nép közös kulturális kincsét jelentő temető biztonságos védelem alá kerül. Megkoszorúzta gróf Bánffy Miklós és Dsida Jenő síremlékét.

A magyar külügyminiszter koszorút helyezett el Márton Áron püspök szobránál is a város főterén, majd megtekintette a hamarosan átadásra kerülő, felújított Mátyás-szobrot, meglátogatta a Szent Mihály-templomot is.

Martonyi János este a kolozsvári főkonzul rezidenciáján munkavacsora keretében megbeszélést folytatott Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével, valamint az EMNT elnökségének tagjaival. A megbeszélésen európai uniós témákat és a magyar-román kapcsolatok érintő nemzetpolitikai kérdéseket tekintettek át.

A külügyminiszter hétfőn előadást tart a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, ahol találkozik Andrei Marga rektorral és Magyari Tivadarral az egyetem magyar tagozatának vezetőjével. Megbeszélést folytat a magyar történelmi egyházak vezetőivel, Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RDMSZ) elnökével, látogatást tesz a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, és megbeszélést folytat George Apostuval, Kolozsvár polgármesterével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete fóliával takarták le az adai Damjanich-emlékművet

Ada - Fekete fóliával takarta le a vajdasági Adán lévő Damjanich-emlékművet csütörtökön Milenko… Tovább olvasom