Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Orbán szerint lesz egyesített magyar nemzet

Zenta - A szétszakított magyar nemzet egyesítésének jelentőségéről beszélt Orbán Viktor szerdán este a vajdasági Zenta főterén tartott nagygyűlésen
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke az egynapos vajdasági látogatását záró rendezvényen - a szabadkai rádió által élőben közvetített beszédében - rámutatott, hogy az egész világhoz hasonlóan Magyarország is nagy változások előtt áll. Úgy fogalmazott, hogy húsz esztendeje él Magyarország és talán a többi közép-európai ország is az átmenet korszakában, amikor a múlt és a jövő egymás mellett létezett, sőt folyamatosan egymás ellen harcolt. Az átmenet jelenségei közé sorolta Orbán a kettős állampolgárságról 2005 decemberében tartott magyarországi népszavazást.

"Az átmenet korszakában a közös álmunk, a szétszakított nemzet határok feletti egyesítése is megrekedt" - mondta a politikus, aki a "régi világ erőit" tette felelőssé mindezért, azokat, akik "hatalmukkal visszaélve alantas eszközökkel és hazug propagandával megtévesztették az egyébként jóakaratú magyar választópolgárokat". Emlékeztetve arra, hogy a népszavazáson a résztvevők többsége igent mondott a kettős állampolgárságra, a Fidesz elnöke kijelentette, "egy leendő kormányzó párt vezetőjeként" azt szeretné elérni, hogy az Országgyűlés érvényt szerezzen ennek a döntésnek.

A jelenlegi helyzetet értékelve Orbán hangsúlyozta, hogy "a határon túli magyarokat megtagadó pártok összezsugorodtak", vezetőik egymás torkát szorongatják. A Fidesz és szövetségesei számára viszont "a csillagok kedvezően állnak" ahhoz, hogy tavasszal "egy választási győzelmet aratva ezt az átmeneti korszakot lezárjuk, és a magyar nemzet határok fölötti egyesítésének megrekedt ügyét kimozdítsuk".

A Fidesz elnöke szerint csak az a kérdés, hogy "ha lezárjuk a régi korszakot, illetve az átmenet időszakát, lesz-e elég erőnk, hogy éljünk a szabadsággal. Döntünk-e, amikor dönthetünk. Fölszólalunk-e, amikor módunk adódik rá, elmegyünk-e választani, amikor elmehetünk, feliratkozunk-e a névjegyzékbe, amikor kivívtuk magunknak a jogot, hogy feliratkozzunk." Orbán Viktor a nemzeti tanácsok megválasztásához szükséges választói névjegyzékbe való feliratkozásra buzdította a helyi magyarokat, mondván, hogy minden név egy kapocs az újraegyesítendő nemzeten.

Hangsúlyozta, hogy személy szerint ő és az általa vezetett közösség mindig azon az oldalon állt, amely azt gondolja és azért harcol, hogy a határon túli magyarok támogatását sohase kiadásnak, nyűgnek, tehertételnek tekintsék a magyarok, hanem a jövőbe történő beruházásnak. "Minden volt és minden lesz. Volt szétszakított magyar nemzet, és lesz egyesített magyar nemzet" - hangoztatta a politikus, aki arról akarja meggyőzni az anyaországi magyarokat, hogy a határokon belül és túl élő magyarok sorsa közös, vagy együtt emelkednek fel, vagy együtt süllyednek el. Rámutatott, hogy a nemzet egyesítése nemcsak szellemi, hanem gazdasági kérdés is a Kárpát-medencei magyar közösségek számára. Zentán becslések szerint kétezer ember előtt tartott beszédet a Fidesz elnöke.

Olvasóink írták

  • 3. tótkomlósi 2010. január 16. 21:19
    „dehiszen orbánék is beleszólnak a környező összes ország dolgába, nagy magyarország címén!!!!!!!!”
  • 2. csonakos 2010. január 07. 09:07
    „Az Euhoz való csatlakozásukkal okafogyottá válik ez az igéret! orbán ezt pontosan tudja de olyan jól hangzik! Azt azért senki ne gondolja, hogy a nép belemegy abba, hogy nem itt élő emberek beleszóljanak a választásokba. Mert azért valljuk be Orbán ezt szeretné! Aki nem itt adózik él életvitel szerűen az ne szójon bele az itteni dolgokba!”
  • 1. Tapasztalt 2009. december 17. 00:34
    „Ha ö mindig azon az oldalon állt, akkor miért nem adott nekik állampolgárságot 1998-2002 között? Most a határnyitás után már csak jelképes jelentőségü, könnyü igérgetni. Sokat szenved majd még attól ez a nemzet, ha ö fogja egyesiteni.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbénulhat a forgalom?

Nagykároly - Nagyméretű havazás esetén akár a forgalom is megbénulhat Nagykárolyban, mivel még… Tovább olvasom