Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Pezsdítő borvízprojekt a romániai Szatmár megyében

Európai uniós pályázat segítheti a romániai Szatmár megye teljes ásvány- és termálvízkészletének feltárását, megtervezve a mintegy 30 gyógyvízforrás hasznosítás lehetőségét is - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.
"Mind a turisztika, mind pedig a gyógyászat, de egészében a vidék gazdasági és társadalmi felzárkózása szempontjából fontos annak az uniós pályázatnak a sorsa, amelynek benyújtását most hagyta jóvá a megyei tanács" – nyilatkozta az Új Magyar Szónak Pataki Csaba, a Szatmár megyei Európai Integrációs Igazgatóság vezetője azzal kapcsolatban, hogy fel akarják térképezni a megye teljes termál- és ásványvízkészletét.

Elfogadása esetén a pályázat egyben ahhoz is segítséget nyújtana, hogy teljes leltárt készítsenek a különböző hasznosítási lehetőségekről – beleértve a borvízforrások balneológiai hatását is.

Csehi Árpád megyei tanácselnök szerint sokkal több ásványvízlelőhely van a megyében, mint amennyi a köztudatban él, ezért szorgalmazza az uniós pénzek bevonását ezek hasznosításába. Amíg a megye területén a bikszádi és a lunaforrási ásványvizet már száz évvel ezelőtt palackozták, Bécsben és Budapesten forgalmazták, napjainkban csupán egy avasi magáncégnek sikerült Oas néven palackoznia az egyik lajoshutai forrás vizét.

Az eddig begyűjtött adatok arról tanúskodnak, hogy közel harminc település határában találni borvizet, főleg az Avas-hegységben, ahol némely helységben – mint Bikszád, Vámfalu, Lajoshuta, Bujánháza, Kőszegremete, Újváros – több forrást is nyilvántartanak. Ezek többnyire kénes és sós vizek, amelyek többféle betegség kezelésére alkalmasak.

A vizek gyógyhatását ugyan már a múlt század elején felismerték, 1989 óta szinte semmi sem történt annak érdekében, hogy a borvízkincset kiaknázzák. A bikszádi, máriavölgyi, büdössári vagy éppen a krasznabélteki régi fürdők a háborúk és a szocialista gazdálkodás folytán tönkrementek vagy ma csak részben használják ki őket, ezért mindenképpen megújulásra szorulnak - írja az Új Magyar Szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajdasági középiskolák az Erőszakmentes iskola programban

Újvidék - A Vajdaság négy városának kilenc középiskolája csatlakozott az Erőszakmentes iskola… Tovább olvasom