Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Polgármestert választott Kolozsvár - Sorin Apostu nyert

Kolozsvár - A kormánykoalíciós Demokrata-Liberális Párt (PDL) jelöltje nyerte meg a vasárnapi polgármester választást Kolozsváron. Sorin Apostu a leadott szavazatok 60,48 százalékát kapta meg.
Az időközi választást rendkívül alacsony részvétel mellett tartották az erdélyi városban, a szavazásra jogosultak 30 százaléka ment el voksolni. A választás a leadott szavazatszámtól függetlenül érvényes.Kolozsváron azután kellett polgármester-választásokat szervezni, hogy Emil Boc eddigi városvezető Románia miniszterelnöke lett a novemberi parlamenti választások után. A tisztségért kilenc jelölt szállt versenybe. Gergely Balázs, a Magyar Polgári Párt polgármester-jelöltje 2 872 szavazatával a negyedik helyre került, a voksoknak 3,53 százalékát szerezve meg.

A választások hivatalos végeredményét hétfőn teszik közzé. Egy magyar polgármester megválasztására gyakorlatilag semmi esélye nem volt, a város körülbelül 60 ezres magyarsága körülbelül 18 százalékát teszi ki Kolozsvár lakosságának. Ebből kiindulva az RMDSZ megállapodott a Demokrata-Liberális Párt (PDL) helyi képviselőivel arról, hogy amennyiben a szövetség nem indít jelöltet, és a PDL-s jelölt, Sorin Apostu jelenlegi alpolgármester megnyeri a választásokat, az RMDSZ megtarthatja az alpolgármesteri, az alprefektusi, valamint a megyei önkormányzat alelnöki tisztségét. A helyi RMDSZ szerint a felmérések azt mutatták: a szövetség jelöltjei esélytelenül indultak volna a voksoláson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi marad a szabadkai színház épületéből?

Szabadka - Másfél évvel ezelőtt kezdték bontani a 150 éves épületet. Akkoriban a vajdasági magyarság kulturális örökségének rombolásáról beszéltek. Mára lecsillapodtak a kedélyek. Tovább olvasom