Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Rejtélyes öngyilkosság borzolja a kedélyeket Újvidéken

Újvidék - Egy tizenhét éves diáklány vetette le magát az újvidéki Szabadság hídról. Azt feltételezik, hogy egy matek egyes miatt végzett magával. A fiatalkorúak – főleg a kamasz lányok – körében egyre több az öngyilkossági kísérlet – hívja fel a figyelmet a gyermekpszichiáter. A szakember szerint a kísérletek számát nem lehet megbecsülni, hiszen a kamaszok botlását családjuk igyekszik elkendőzni.
A gimnazista I. S. holttestét hétfőről keddre virradó éjszaka találták meg a Duna partján. Nem a vízbe, a betonra ugrott. Amikor a környékbeliek rátaláltak, a lány még élt, de pulzusát már alig tudta kitapintani az a járókelő, aki végül magával vitte közeli lakásába, és onnan telefonált a mentőknek. Mire azonban az orvos kiért, már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A lány családja még hétfőn jelentette gyermekük eltűnését. Az ügyben illetékes vizsgálóbíró megállapította, hogy a haláleset körülményei gyanúsak. Boncolást rendeltek el.

I. S. negyedikes volt egy újvidéki gimnáziumban. A szerb Press értesülései szerint halála napján zárták le a félévi matematikajegyét: egyesre. Az újságnak iskolatársai azt mondták, hogy aznap sokat sírt az egyes miatt, és azt ismételgette, hogy megöli magát, de ennek sem a diáktársak, sem a tanárok nem szenteltek különösebb figyelmet.

Nem a vízbe, hanem a betonra ugrott
Nem a vízbe, hanem a betonra ugrott

Hétfőn végig sírt. Azt ismételgette, hogy megöli magát, de nem vette komolyan senki. Eszünkbe sem jutott, hogy tényleg megteheti – mesélte el a lány utolsó napját egyik diáktársa.

Vannak azonban, akik nem hiszik, hogy a rossz jegyek okozták a diák halálát. Az ő verziójuk szerint a lány családja komoly gondokkal küzd, és ez vezetett a tragédiához.

– Nem hiszek abban, amit beszélnek. Sokat sírt hétfőn, de úgy tudom, gondjai voltak a szüleivel. Senkivel nem akart beszélni, békén hagytuk hát mi is – mondták a lap tudósítójának az iskola előtt álldogáló osztálytársak.

A gimnáziumban nem akadt senki, aki az iskola álláspontját elmondja. A szerbiai oktatási minisztérium pedig csak annyit közölt: őszintén sajnálják, hogy ilyen tragédia történt, de amíg tart a vizsgálat – amely a lány halálának körülményeit hivatott tisztázni –, nem nyilatkoznak az esetről.

Vetró Ágnes gyermekpszichiáter szerint csupán egy rossz osztályzat miatt nem lesz valaki öngyilkos, az egyes inkább az utolsó csepp lehetett a pohárban. A szegedi Gyermek és Ifjúságpszichiáriai Osztály vezetőjének tapasztalata szerint ennél a korosztálynál nem ritka, hogy valaki magának ártson vagy megölje magát. A szakember szerint ez javarészt inkább a tizenévesek lázadási vágyából fakad, mintsem komoly szándék állna mögötte. A gyerekektől manapság mind az iskola, mind a szüleik sokat várnak el, de cserébe nagyon kevés figyelmet és bátorítást kapnak. Egy-egy kísérlet sokszor csak segítségkérés a környezettől.

– A fiatalkorúak – főleg a kamasz lányok – körében egyre több az öngyilkossági kísérlet – hívja fel a figyelmet Vetró Ágnes. A szakember szerint a kísérletek számát nem lehet megbecsülni, hiszen a kamaszok botlását családjuk igyekszik elkendőzni.

A Vajdaságban ez volt rövid időn belül a második öngyilkosság, amit fiatal lány követett el. Pénteken egy 22 éves lány ölte meg magát, ő a Dunába ugrott. Öngyilkossága előtt felhívta szüleit, és értesítette őket szándékáról. Azt mondta, azért akar meghalni, mert barátja szakított vele, és ezt nem tudja elviselni.

Szenti Szabolcs a Csongrád megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense kérdésünkre elmondta: a megyében idén két öngyilkosság történt. Egy mórahalmi, és egy szegedi fiatal vetett önkezével véget életének.

Olvasóink írták

  • 1. andrisne 2008. december 19. 06:20
    „Borzasztó ez!A mórahalmi kislányt/akit a cikk végén emlitenek/ismertem kicsi kora óta.Január harmadikán történt a tragédia,előző nap még nálunk volt,mivel a lányommal egykorú.Semmit nem vettem észre rajta,ugyanolyan volt, mint máskor.Másnap meg már a halálhírét kaptuk.A mai napig nem tudjuk miért csinálta.Okos,szép nagylány volt és még csak 17 éves.A temetésére sem birtam elmenni,annyira megviselt.Utána/és azóta már többször is/voltam nála a temetöben.Elbúcsúztam Tőle,de még most is hihetetlen,hogy ott fekszik az a drága kislány.Azóta még jobban figyelek a lányom minden minden rezdülésére.És minden szülönek ezt tanácsolom,mert a tinik sok mindenre képesek és nem tudhatjuk mi zajlik a kis lelkükben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évébe került a temesvári férfinak, hogy bebizonyítsa: él

Temesvár - Majd egy éves harcot nyert meg egy román férfi, akinek azzal kellett meggyőznie a… Tovább olvasom