Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Szálem alejkum Szabadka!

Szabadka - Szegedtől mindössze néhány kilométerre minaret magasodik. Nem török örökség, inkább török adomány. 600 éve nem épült ilyesmi a Kárpát-medencében.

Működő, élő dzsámit látni mi magyarok általában Isztambulba megyünk, pedig Szeged szomszédságában is van egy. Igaz, nem egy Hagia Sofia. Akit a bazár meg a Boszporusz annyira nem érdekel, csak egy kis muszlim életérzésre vágyik, már Szabadkán is megtalálhatja. A Halasi úton áll a Muhadzsír dzsámi. A tájba persze annyira nem illeszkedik, nagyon is kirí a jellegzetes alföldi házak közül, de ott van.

A muszlimok már a szomszéd spájzában vannak

Szabadkát sosem nevezhettük az iszlám központjának, bár muszlim lakossága régóta van. A Szabadkai Iszlám Közösségnek 600 regisztrált tagja van, de ennél jóval több muszlim él manapság a Bácskában. 2008-ra lettek annyian, hogy egy dzsámit építsenek maguknak 16 méter magas minarettel. Ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa a környéken sem. A demográfiai változás egyenes adásban.

Adományból, illetve városi és tartományi segítséggel épült a dzsámi. 2006 decemberében kényszerhelyzetben kezdték el a munkát, hogy ki ne fussanak a határidőből, amelyre az építési engedély szólt. Fetis Kurdali, a közösség vezetője még 2007-ben is azt nyilatkozta: fogalma sincs, hogyan fejezik be.

Adománybóll, illetve városi és tartományi segítséggel épült a dzsámi - Fotó: Schmidt Andrea

A hívők végül összecsurgatták rá a pénzt, és Törökországból is tetemes összegek érkeztek, ami nagyot lendített a szabadkai dzsámi ügyén, amelynek a Muhadzír (kivándorló) nevet adták végül. Ebből következtethetünk arra is, hogy nem őshonos muszlimok adják a gyülekezet gerincét.

Digitális iszlám

Erről árulkodik a közösség honlapja is, amelyen a Korán bosnyák nyelvű magyarázatait is megtalálhatjuk. A Muhadzsír dzsámi honlapjáról elérhető az írott és a hangos Korán is, hogy a hívek ne szenvedjenek hiányt semmiben. Természetesen van "bosnyák nyelvű" verzió is. A közösség tagjait még a használatos férfi és női nevek listájával is segítik. Az arabul nem tudóknak, akik minden bizonnyal szép számmal akadnak a közösségben, a nevekhez rövid magyarázatokat is fűznek a honlapon.

 Kivonat a névtárból:
(...)
ABDULAH (ar) - Allah szolgája
ABDULATIF (ar) - a Jó szolgája
ABDULAZIZ (ar) - a Hatalmas úr szolgája
ABDULBAKIJA (ar) - az Örökkévaló szolgája
ABDULGAFAR (ar) - a megbocsájtó szolgája
ABDULHALIM (ar) - a jó szándék szolgája
ABDULHAK (ar) - az igazság szolgája
ADALET (ar) - igazságos
ADIL (ar) - becsületes, erkölcsös
AGIB (ar) - csodálatos, különleges
AHMED (ar) - sokat dicsért
(...)
Fetis Kurdali, a közösség vezetője bárkit beenged a dzsámiba. Nem kell hithű muszlimnak lenni, ahhoz, hogy benézzünk. Minket is szeretettel vár - mondta magyarul, amikor néhány óra kutatás után mobilján sikerült végre elérni. Beszélget is velünk szíves örömest, csak jó előre beszéljük meg az időpontot, nehogy hoppon maradjunk. Sok dolga van – tette hozzá már szerbül Fetis Kurdali.

Ahhoz azonban, hogy az épületbe belessünk, nem feltétlenül kell Szabadkára utazni. A Muhadzsír dzsámi honlapján nemcsak a Korán olvasható online, de a fotó- és videogalériák révén akár a fotelből is körülnézhetünk odabent.

Olvasóink írták

  • 1. Mathiasking 2009. március 07. 17:53
    „Mind ehhez mit szól Oszama bin Laden?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállás Temesváron - nincsenek sérültek

Temesvár - Két órán keresztül több ízben is megpróbálkozott a leszállással a temesvári repülőtéren a… Tovább olvasom