Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

˝Úgy mondják, hogy kezdik megbontani a trianoni falakat˝

Szabadka - 2011. január 3-ától a külképviseletek nekiláttak az egyszerűsített honosítási kérelmek befogadásához. A határon túli magyarok leghamarabb három hónap múlva újra magyar állampolgárok lehetnek.
Az Orbán-kormány 2010. május 26-ai döntése értelmében 2011. január elsejétől kettős állampolgárságért folyamodhattak a határainkon túl élő magyarul beszélő, magyar felmenőkkel rendelkező honfitársaink.

– Mindkét emeleten bútorüzlet volt – mesélte a mínusz három fokban a szabadkai konzulátus épülete előtt Novák Imre. – Nem vagyok már fiatal, a történelmi Magyarország területén születtem 1944-ben. Szerdán jövök a feleségemmel, remélem mindent könnyedén el tudunk intézni. A lányom Budapesten él, már neki is kikértük a szerb anyakönyvi kivonatot. Bár a szerb hatóságok ügyintézése néha kicsit komplikált, bízunk benne, hogy a magyar állampolgárság megszerzése könnyebben fog menni – magyarázta Novák. „Ez még csak a kezdet kezdete. Úgy mondják, hogy kezdik megbontani a trianoni falakat, de ezt nem lehet máról holnapra." Véleménye szerint nagyon jó, hogy 91 év után újra mindenki jogilag – nem csak érzelmileg – is magyar lesz. „Ha már 91 évet vártunk, szinte mindegy, hogy három vagy négy hónapig tart a honosítási eljárás" – tette még hozzá Novák Imre.

Honosítási eljárás Szabadkán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A szabadkai konzulátusra – az emlékezetes vízumért sorban állást elkerülendő – előre egyeztetett időpontra érkeztek a ma még csak szerb, de magyar nemzetiségű állampolgárok. A különleges alkalomra való tekintettel Korsós Tamás, hazánk szabadkai főkonzulja fogadta az első honosításra érkező családot. A Csantavérről érkező Kozma Csaba feleségével Klementinnel és kisfiukkal, Szabolccsal érkeztek fél 9-re a konzulátusra. Rövid adategyeztetés után az ügyintézőknél beindult a nagyüzem, a tervek szerint minden család kérelmét 40 perc alatt felrögzítik. A főkonzul szavai szerint május közepéig „elkelt" minden időpont. Eddig közel 8 ezren jelentkeztek az eljárásra. – Legalább két dolog kell ahhoz, hogy valaki magyar állampolgár legyen. Az egyik, hogy bizonyítsa, hogy felmenői között volt magyar állampolgár (vagy maga is magyar állampolgárként született), a másik pedig, hogy magyarul kell beszélnie. Létezik egy harmadik feltétel is, miszerint az állampolgárságot kérő nem veszélyeztetheti a Magyar Köztársaság nemzetbiztonságát – mondta az eljárásról Korsós Tamás. Megtudtuk: rövid, kézzel írt életrajzot is csatolni kell a kérelemhez. A honosítási eljárás keretein belül a konzulátus munkatársai meggyőződnek a kérelmező magyar tudásról, nyilatkoztatják büntetlenségéről is. Korsós a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy a honosítási eljárás az ügyfélnek nem kerül pénzbe.

Az állampolgársággal kapcsolatban a főkonzul kijelentette: „Egyfajta állampolgárság létezik. Ám bizonyos jogosultságok – egészségügyi ellátás, szavazati jog, nyugdíjellátás – állandó lakhelyhez, vagy járulékfizetéshez is kötöttek. Csak magáért az állampolgárságért nem járnak az imént említett szolgáltatások." Korsós Tamás szerint naponta 100 ügyfelet tudnak fogadni, ha mindenki előre kitölti és beszerzi a szükséges dokumentumokat – amiket az allampolgarsag.gov.hu oldalról is le lehet tölteni –, akkor az ügyintézési idő rövidülhet.

Honosítási eljárás Szabadkán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A delmagyar.hu megtudta: egész tavasszal tájékoztatókat tartanak a vajdasági magyaroknak, miként és hogyan tudják honosíttatni magukat. A 2010-es választási névjegyzék tükrében a főkonzul kijelentette: legalább 140 ezer vajdasági magyarról tudnak – a 8 évvel ezelőtti népszámlálás szerint közel 300 ezeren vannak. – Rengeteg élethelyzettel találkoztunk. Sokan érdeklődtek, hogy mivel tudják bizonyítani magyarságukat: egyesek gazdakönyveket, és régi, ma már történelmi értékű dokumentumokat is bemutattak. A többségnek emocionális kérdés a kettős állampolgárság – fejtette ki tapasztalatait a szabadkai főkonzul.

Az ügyintézés végén, Kozma Csaba a delmagyar.hu kérdésére elmondta: „Ez egy nagyon szép gesztus a magyar államtól. A ’90-es években még gondot okozott a szerb állampolgárság, a magyar állampolgársággal vége ennek a megkülönböztetésnek."

A főkonzul megerősítette: Szerbiában jó szemmel nézik a kettős állampolgárságot, ugyanis a szerbek is előszeretettel honosítják az évtizedek óta külföldön élő, dolgozó honfitársaikat.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. Villamosmérnök 2011. január 15. 18:48
  „Ez egy szép gesztus a magyar kormánytól. Remélem, mások is így gondolják és nem lesz semmilyen negatív
  következménye!”
 • 96. Hmmm... 2011. január 06. 06:36
  „Teljesen egyetertek azokkal, akik az elmult 65 eves idoszak politikai tendenciajat agymosasnak tartjak. Bizony a felremagyarazott nacionalizmus es az eltorzitott internacionalizmus teljesen kitorolte a jelenlegi generacio fejebol az egeszseges nemzeti buszkeseget, tiszteletet es foleg az osszetartozast. Az uniformizalas, a nemzeti karakter elmosasa jellemzo napjainkra. Ezzel a szemlelettel nem is varhato fellendules, mert nincs osszetartozas es osszefogas. Mas nemzetekis szenvedtek es szenvednek napjainkban is gazdasagilag es politikailag egyarant, megis osszefognak mint egy jo csald. A szethuzasnak van a legnagyobb rombolo ereje. A tobb part rendszer nem lehet akadalya ennek, sot, "tobb szem tobbet lat" alapont egymas velemenyet merlegelve kellene a jot es a rosszat megtartani ill. kiszurni, s a jovot ennak megfeleloen tervezni es megvalositani.”
 • 95. queenmargareth 2011. január 05. 16:37
  „Kedves szatyi!

  Bocs, nem használtam a Caps Lock-ot:)

  Nos, ha fenyegetés akart lenni, fölösleges: a nevem és minden elérhetőségem bent van az újságnál. Még a TAJ számom is. Kiadható, elérhettek.

  Igen, most rájöttem, hogy ez egy klikk és ha nem azonos a véleményed akkor...

  Tisztelt Keiner!

  Nagyon sajnálom, hogy, mint megbecsült tag én mertem másként gondolkozni.

  És igen, bőven elegen voltunk 10 milliónak hülyének...”
 • 94. queenmargareth 2011. január 05. 16:28
  „82. hozzászólás szatyi 2011.01.04. 19:46
  Oké.
  Ha én is régóta tagja leszek, velem is egyet kell érteni?
  A jobbikot értettem. Kösz”
 • 93. 620829 2011. január 05. 15:48
  „Crowhorse !

  EZ SZÉP VOLT!
  már csak egy dolgot kérnék-mire is kellene az elmúlt 20 évből büszkének lennem?én egy dologgal is megelégednék-eggyel!”
 • 92. crowhorse 2011. január 05. 15:26
  „A magyarok magyar állampolgárságának visszaadása kimondottan jó dolog.Viszont az már kevésbé,amit a kommentek nagy részében olvasok. Csendesen megjegyezném,hogy a határok másik oldalán rekedtek tisztábban és szebben őrzik magyarságukat,mint a szerencsésebb területre születettek,tisztelet persze a kivételeknek. Elfigyelgetve az emberek reakcióit, továbbra is csak ámulok,hogy mennyire sikeres volt az a nép butítás ami úgy cirka 60 éve töretlen lelkesedéssel halad előre a maga útján. Igaz a régi római bölcsesség is felrémlik előttem,miszerint Ha hallgattál volna,bölcs maradtál volna.
  Javasolnám,hogy azok akik ennyire ellene vannak annak,hogy magyarok ismét jogilag is nemzetükhöz tartozóknak tudhassák magukat,próbálják ki az Ő mindennapjaikat és majd utána írják le roppant okosnak szánt gondolataikat.”
 • 91. EudocimusRuber 2011. január 05. 13:44
  „Egyik ismerősöm mondta: még jó, hogy megtörtént a trianoni döntés, mert így csak 10 millió agymosott magyar van, akik kivül rekedtek, azok legalább megúszták a dolgot. A hozzászólásokat olvasva igazat kell adnom neki, tisztelet a pár kivételnek.”
 • 90. Hmmm... 2011. január 05. 13:30
  „A kettos allampolgarsag nem uj dolog es nem is jelent iazt, hogy jogaik vannak a polgarnak, de kotelessegeik nincsenek. Aki nem fizeti az adojat ill Tb es nyugdij jarulekot, az nem is jogosult rajuk. Amennyiben nem adozo allampolgarkent megy orvoshoz valaki, fizetnie kell a kasszaba. Amennyiben allami ellatast igenyek valaki, TB jarulekot visszamanoleg be kell fizetnie evekre visszamenoleg, egyosszegben esetleg kamatosan. A szavazast tekintve sem azonosak a lehetosegei egy nem Mo-on tartozkodo magyar allampolgarnak, stb...stb. a munkahelyeket illetoen sincs lenyeges differencia, hiszen a nem magyar utlevellel is lehet Mo-on munkat vallalni eppen ugy, mint magyaroknak kulfoldon.
  Az a baj, sokan nincsenek tisztaban ezekkel a dolgokkal es indokolatlanul taszitjak el azokat a lelkeket, akik valojaban nemzetunkhoz tartoznak.A lehutok jelentik a gondot, de ezert nem kell kulfoldre menni!!!”
 • 89. fili-busz 2011. január 05. 12:46
  „88. hozzászólás THE 2011.01.04. 23:52

  "...Szűkülő munkaerőpiac, bővülő szavazótábor. A magyarországi magyarokról meg húzzák le a bőröket. Aki kap állampolgárságot, vajon az ő nyakukba is akasztanak 2 millio államadósság részt?..."

  Miről beszélsz ember?

  Akkor neked is elismétlem, hogy megnyugodj:
  "...
  Még TB-t sem kapnak, nemhogy szavazati jogot.
  És gondolod, mind a 300 ezren rohannának majd szavazni.
  Na persze.
  De ha már a "mi lenne ha"-nál tartunk:
  Mo-on van 8 millió szavazó, akik simán lesöprik ezt a3 00 ezres "szavazó tábort".
  És megnyerik az ellentábornak a 4/5-ödöt, akik azonnal eltörlik ezt a törvényt.
  És akkor az itt kommentelők jelentős hányada örülhet majd és megnyugodthat a lelke...."

  Akkor a te logikád szerint, a ma mintegy 200 ezer Európában dolgozó magyar magyarnak is haza kellene jönnie, hogy ne terheljék az ottani munnkaerőpiacot?
  Arról nem is beszélve, hogy ott adóznak és itt szavaznak.
  Na erre mit mondasz?”
 • 88. 620829 2011. január 05. 12:14
  „SZERESSÜK EGYMÁST GYEREKEK-MERT AZ ÉLET ÍGY OLY SZÉP!!

  mi a francnak egymás torkának esni?Az én apai nagyapám is Bécsben született-de rossz helyen lakott és keletre fordult...na bumm-az unokája és a dédunokái orvosolják-ták-ezt a problémát és visszatértek az ÉDENbe----tegye mindenki azt---unió van-pénz beszél és kutya vauvau-----szerintem-----sok ausztriai maygarral....innen mentek ki-beszélve-eszük ágában sincs ide visszatérni.....havi 600 euróért házat lehet bérelni és azért havi majd 3000 euróból eléldegélnek úgy-hogy kint szinte minden olcsóbb-----NO EZ AZ IGAZSÁG!”
 • 87. THE 2011. január 04. 23:52
  „Szűkülő munkaerőpiac, bővülő szavazótábor. A magyarországi magyarokról meg húzzák le a bőröket. Aki kap állampolgárságot, vajon az ő nyakukba is akasztanak 2 millio államadósság részt?”
 • 86. jozko 2011. január 04. 21:38
  „Gondolatok a hazáról.

  "Hatáait mosta a tenger és védték
  Körben a Kárpátok zord hehyei!
  Felénél is többet elorozták tőlünk,
  S mi túl gyengék lettünk, hogy visszavegyük!

  Maradt még belőle. Szeretni most ezt kell!
  Széle is, hossza is alig egy arasz!
  Annyira csöppnyi, elfér tenyerünkben,
  De hordjuk szívünkben, mert ott a helye!

  .............

  Nem voltak ostobák hóhéraink sem:
  Tudták ők is a régi szabályt.
  Oszd meg és úr lehetsz Pannóniában:
  Ellenség nélkül is írtják egymást!"

  Nicolas J.

  Aki még ennek ellenére is jönni akar, mert magyarnak érzi magát-itt a helye!
  Lehet, hogy kisebbik hányadukkal - képletesen szólva- csak sűrűbben leszünk, da a nagyobbik hányaddal: többen!
  És még igaz is lehet: "Dunának, Oltnak egy a hangja...."”
 • 85. smalltown 2011. január 04. 21:15
  „81
  ha kivonod magad a politikabol, nem szavazol, mastol varod a megoldast - akkor nem mindegy neked, ki honnan ir? Tenyleg azt hiszed, hogy azzal nem befolyasolod a jelenlegi helyzetet, hogy passzivan figyeled a "mocskos politikusokat"? Minimum menj el szavazni - vagy egyebkent nincs tobb kozod az orszag sorsahoz, mint mondjuk keiner-nek.”
 • 84. rozator 2011. január 04. 20:15
  „´Valamikor´ 3 tenger mosta Magyarország partjait Most költhetnénk parti őrségre is!”
 • 83. keiner 2011. január 04. 19:48
  „Kedves queenmargareth, hidd el nekem, hogy nagyon kedvelem a magyarokat. Mi köze van nekem hozza? Hm, van, mert nagyon felkapom a cukrot mikor itt németbe a cégekbe mondtak, hogy MO miatt kerültünk válságba.
  Figyeltem, hogy sok mindent államilag szintén "kopiroztak" tölünk, vagy probáltak. Ezt nem hélyeselem, ugyanúgy sem mint mi németek annyira imádodtunk az amcsi gazdaságot. Az csak a válságig mennt. :-))
  Egy Europában vagyunk, ami ott történik az nálunk is megy hírekben. :-)”
 • 82. szatyi 2011. január 04. 19:46
  „81. hozzászólás queenmargareth 2011.01.04. 19:32

  Elnézést, hogy beleszólok, kedves "Margitkirálynő". Valószínű, hogy nem régóta olvassa a DMonlájn hozzászólásait, egyébként tudná, hogy "keiner" régóta hasznos tagja a beírkáló csapatnak. Becsüljük benne azt, hogy nem "igazi magyarként" értelmesen, sokszor jobbító szándékkal szól hozzá a -néha silány nívójú- cikkekhez. Neki még a nyelvtani hibáit is el szoktuk nézni. Még mindig kellemesebb olvasnivaló, mint egyes "igazmagyar" beíróink színvonalas munkája. Neveket nem írok, de ha sűrűbben idelátogat, fel fogja ismerni őket. Ha másról nem, a Caps Lock használatáról.”
 • 81. queenmargareth 2011. január 04. 19:32
  „Kedves Keiner! Ha németből, akkor mi közöd ehhez az egészhez???
  Mellesleg Lengyelországot azért meg sem merném visszakövetelni, elég mocskosul elbántatok Velük.
  Mi mellétel álltunk, sajnos. Viszont nem érted, mit írok!

  Tisztában vagyok, hogy milyen mocskos helyzet van itt, de nem én kis ember döntöttem így!
  Ki is vonom magam, politika itt mocskos és szar. Nem járok szavazgatni, mert mindenki hazug, sajnos így is olyan embereket "segítek", akiket megvetek. Politikusokra és sleppjeikre gondoltam.

  Ez egy szerencsétlen ország. És folyamatosan a múltban él...
  Ezzel nem értek egyet.

  Viszont ellentétben Önnel én nem foglalkozom azzal mit tesznek a németek, oroszok, ha nem engem piszkálnak.
  De a németek is jól profitálnak belőlünk!!!
  Mint írtam, mi gyarmat lettünk. Köszönjük Unió!Külföldieknek mindent eladtunk azonnal.....”
 • 80. Hmmm... 2011. január 04. 19:13
  „Udvozollek kedves "SP". Neked is boldog uj evet kivanok, akar csak a tobbi hozzaszolonak!”
 • 79. keiner 2011. január 04. 19:08
  „78. Szia deszkás! LOL, mit csináltam? Bocs, hogy nevetek. ;-)”
 • 78. deszkás 2011. január 04. 18:57
  „KEINER! Belepancsoltál. Üdv. deszkás”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betlehemesek a Hargitán

Hagyományos hargitai betlehemest mutattak be fiatalok Romániában, Csíkborzsován. Tovább olvasom