Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Vajdasági középiskolák az Erőszakmentes iskola programban

Újvidék - A Vajdaság négy városának kilenc középiskolája csatlakozott az Erőszakmentes iskola elnevezésű programhoz.
Az erről szóló szerződést kedden írták alá Újvidéken az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF, a vajdasági tartományi oktatásügyi titkárság képviselői és a közel 8600 diákot képviselő kilenc vajdasági középiskola igazgatója.

Az UNICEF-fel való együttműködési szerződés részeseivé vált mind a négy óbecsei középiskola - a Közgazdasági, a Műszaki, a Testvériség-Egység Középiskola és a Gimnázium -, a petrőci (Bacski Petrovac) gimnázium, az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola és a Pavle Savics Műszaki Középiskola, valamint a szabadkai Svetozar Markovics Gimnázium és a Műszaki Középiskola - írta a Magyar Szó című vajdasági napilap szerdai számában.

A kezdeményezés célja, hogy támogassa az erőszak visszaszorítását az iskolákban. A UNICEF programja 2005-ben indult el Szerbiában, és az idei tanévtől kezdve a több mint 160 általános iskola után középiskolák is csatlakoznak hozzá. A gyermekalap arra törekszik, hogy az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében a fiatalok megszólítva érezzék magukat: olyanoknak, akikre számít a felnőtt társadalom, A szervezet azon van, hogy tanárok, a szülők és minden érintett, közöttük a média is szorosan együttműködjön a közös ügy érdekében.

Ivanovic Erzsébet, az 1600 tanulót számláló szabadkai Műszaki Középiskola igazgatója a lapnak elmondta, hogy 2002-ben iskolarendőrt kaptak, és az utóbbi években nem történt nagyobb incidens, de a rejtett agresszivitás különféle formái jelen vannak az iskola életében.

Óbecsén korábban is nagy hangsúlyt fektettek az erőszak visszaszorítására. Eredményesen működik a helybeli gyermekjóléti terv, és egy svájci alappal is együttműködnek annak érdekében, hogy a fizikai mellett a verbális agresszivitást is visszaszorítsák. Az iskolák mindennek érdekében hétvégi képzésekre küldik pedagógusaikat és pszichológusaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadkán csak nappal van béke

Magyar fiatalokat támadott meg egy 10-12 fős szerb csoport szombat éjjel Szabadkán. Ugyanekkor ismeretlenek ledöntötték Luther mellszobrát. Tovább olvasom