Lemaradásban a Búvár-tó

2019.10.02. 14:40

Lemaradásban a Búvár-tó

Akár 200-300 millió forintba is kerülhet a Búvár-tó és környéke renoválása Batári Dávid képviselőjelölt szerint. Azt mondja, évtizedes a probléma, ahogyan az is, hogy nincs tb-alapon működő fogorvosi rendelő Újrókuson.

Kiss Anna

Szeged, Búvár tó elhanyagolt. Fotó: Frank Yvette

Bár a fitneszparkot és a játszóteret is renoválta a városvezetés az elmúlt fél év során, mégis le­­romlott állapotban van a Bú­vár-tó és környéke Rókuson, ez ellen szeretne tenni Batári Dávid, a 4. számú választókörzet képviselőjelöltje. A Fidesz–KDNP támogatásával induló fiatal azt mondja, néhány héttel ezelőtt egyeztetett a Szeged Plaza vezetőségével, hiszen min­­denkinek célja, hogy szép és modern legyen a bevásárlóköz­pont környéke is.

– Együttműködnek, viszont a tó környezete nem a pláza fe­­lelőssége, teljes mértékben a városvezetés dolga lenne, azonban az önkormányzat ezt ellenzi egy olyan szerződésre hivatkoz­­va, amit nem írtak alá. Állításuk szerint megállapodást kötöttek, miszerint a salakos út és a bevásárlóközpont közti rész karbantartása a plázát terheli. Ilyen szerződés viszont nincs, ennek el­­lenére több 10 millió forintos költség a plázának, hogy az ön­­kormányzat eseményeire és a görkorcsolyapályához ők biztosítják az áramot. Emellett öt éve nem ritkítja senki a nádat, a tó rekultivációs költsége 200-300 millió forint lenne – mondta Batári Dávid.

200-300 millió forintba is kerülhet a Búvár-tó rendezése. FOTÓ: FRANK YVETTE

A képviselőjelölt egyeztetni szeretne a tó kapcsán, de cél egy madármegfigyelő faház telepítése és egy tanösvény kialakítása is. Ugyanis olyan madarak élnek a nádasban, amelyek egyébként csak a Fehér-tónál lelhetők fel. A játszótér és a fit­­neszpark is nagyobb figyelmet érdemelne, nem kellene a fejlesztéssel addig várni, amíg használhatatlan lesz a tér.

Célként tűzte ki a Szatymazi ut­­ca sebességkorlátozását is. Jelenleg 50-nel lehet ott hajtani, ehelyett 70-80-as tempóval mennek az autók, ezért lenne fontos a 30-as korlátozás. Térfigyelő kamerák is szükségesek lennének a városrészbe, például a tömbök mögötti parkolókhoz. Sokan az ott lévő kukákba hordják a szemetet a külterüle­tekről, a rókusiak pedig nem tudják hova dobni a zsákokat. Batári szerint szükség lenne emellett közösségi kertek kialakítására, a hiányos közvilágítás orvoslására, valamint a parkolási rendszer reformjára. – Fontos lenne egy tb-alapon működő fogászati rendelő létrehozása is, hiszen az itt élők nem tudnak hová járni – mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!