Szegedi hírek

2021.12.29. 20:00

Hosszú boldogságot hoz a rétes

Eszünk még rétest szilveszterkor? És ha igen, milyet? Ennek jártunk utána a Kisteleki Házi Rétes Bt.-nél, ahol több mint 30 fajta rétest lehet kapni. A jó rétes titkát is megtudtuk, valamint azt is, hogy hogyan lásson neki a sütésnek az a háziasszony, aki idén először készít rétest.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

Aki szilveszterkor rétest süt és eszik, annak hosszú lesz a boldogsága – így tartották elődeink. Pedig mint tudjuk, december 31. dologtiltó nap volt, viszont azt megengedték, hogy a háziasszonyok süssenek és főzzenek. Topolyán és Pacséron is nagy hagyománya volt a rétessütésnek, anélkül egyetlen szilveszter sem múlhatott el, mert úgy vélték, hogy az év is úgy nyúlik, mint a rétes. A legtöbb helyen a disznófejből készült kocsonya után fogyasztották el a rétest. Fontos volt az is, hogy sok tölteléke legyen a rétesnek, mert akkor hosszú gazdasága lesz a ház lakóinak. 

Az öt alapíz a legkelendőbb, vagyis az almás, a túrós, a meggyes, a mákos és diós. Fotók: Karnok Csaba

Bőséges töltelékből a Kisteleki Házi Rétes Bt.-nél sincs hiány, viszont érdemes időben kelni, és a Mars téri piac nagycsarnokában lévő üzletbe menni, mert igen kelendő sütemény a rétes. Vékonyné Katona Anikó eladó lapunknak elmondta, általában mindenki az utolsó napokra hagyja a rétes beszerzését, és továbbra is az öt alapíz a kedvenc, vagyis az almás, a túrós, a meggyes, a mákos és a diós. 

Hozzátette, ezeket követik a különlegesebb töltelékek, ilyen a szilvás-diós, a tökös, a tökös-mákos, a túrós-áfonyás, a túrós-barackos, a túrós-meggyes, a csokis-barackos-túrós, a csokis-meggyes, a gesztenyés-almás és a narancsos-mákos. 

Beszélt arról is, hogy több mint 30 fajta rétest lehet kapni náluk, többek közt diabetikust is almás, meggyes, túrós és mákos töltelékkel, ezek egyre népszerűbbek a vásárlók körében. 

Úgy véli, az igazán jó rétes titka az, hogy csakis azt tesszük bele, ami bele való, tehát csak az alapanyagokat, nem változtatunk a régi recepten. Azt tanácsolta azoknak, akik idén sütnek először rétest, hogy előtte mindenképp nézzenek meg egy videót az interneten arról, miként kell rétest sütni, hiszen ez igen munkás, nem egyszerű feladat, ami sok összetevőből áll. Nem mindegy, milyen a liszt típusa, mekkora a hőmérséklet és hogyan van dagasztva – figyelmeztetett. 

Fotó: Karnok Csaba

Vékonyné Katona Anikó beszámolt arról is, hogy nemcsak szilveszterre, hanem karácsonyra is nagyon kelendő volt a rétes, valamint sokan vannak olyanok is, akik nem kötik alkalomhoz a fogyasztását, így hetente vásárolnak egy szállal vagy több szeletet. 

Megtudtuk, nemcsak azért érdemes szilveszterkor rétest enni, mert hosszú lesz a boldogságunk és a gazdaságunk, hanem azért is, mert természetes alapanyagokból készül, nem tartalmaz semmilyen mű dolgot, így ez az egyik legegészségesebb sütemény. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!