2021.12.24. 18:04
Lara csodájára járt a feldíszített fenyőfának
A halászlé, rántott hal és hagymás krumplisaláta trió megingathatatlan részét képezi a karácsonyi menünek Nagy Péteréknél, de a habos süteményeknek is kiemelt szerep jut ilyenkor. 17 hónapos kislányuk, Lara kedvéért idén először állítottak és díszítettek fenyőfát Szegeden.
Szeged – 2021.12.22. Nagy Péter súlyemelő és családja karácsonyi szokásaik. Képen: Nagy Péter, Csillag Filoména és kislányuk Lara. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba
A Bakony északi lábánál meghúzódó Cuhai-Bakonyér völgyben elterülő kisközségből, Rédéről származik Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés SK háromszoros olimpikon, tizenhétszeres magyar bajnok és masters világbajnoka és felesége, Csillag Filoména. Hat éve, a Tisza-parti városban élnek együtt, tizenhét hónapja pedig már hárman, ugyanis megszületett kislányuk, Lara.Hazautaznak
– Mindkettőnk családja Rédén él, így a karácsonyi ünnepeket mindig otthon töltjük. Ez mindig egy olyan időszak, amikor picit megpihenünk, és a családdal, a helyi barátokkal vagyunk. Általában az új év második vagy harmadik napján térünk vissza Szegedre – árulta el Nagy Péter, miközben a figyelmünket kislánya, Lara élvezte. A kezdeti szégyenlősséget hamar levetkőzte, fotós kollégánkat ezután már „kávéval” és „főtt tojással” kínálta a család szeme fénye a kis konyhájában.
Az első karácsonyfa
– Már hat éve együtt élünk a feleségemmel, de idén először állítottunk karácsonyfát Lara kedvéért. Mivel ilyenkor mindig hazautazunk, így Szegeden ez eddig elmaradt, most viszont jó volt látni, ahogy reggel a feldíszített fenyőt megcsodálta a kislányunk, és örült, ugrált, táncolt örömében – avatott be bennünket a civilben a toborzóirodán katonaként dolgozó Nagy Péter.Miközben beszélgettünk, Lara igyekezett kihasználni figyelmünk minden egyes pillanatát. Megismerkedtünk Bogyó és Babócával, majd a fenyőfán a legszebb díszt, az angyalkát csodáltuk meg. Ezután a labdatengert mederben tartó medence került a középpontba. Úsztunk a labdatengerben, egy-egy elpattanó játékot pedig nagy kacagással vettünk tudomásul.
Ami pedig az ünnepi asztalt illeti, Nagy Péteréknél is a menü alapja a szegedi halászlé.
– A halléért mi felelünk mindig, Szegedről visszük Rédére. Idén viszont az otthoniak magukra vállalták, hogy intézik. Volt, amikor közösen készítettük, de rengeteg időt igényelt a passzírozással. Így nem kell egész nap a tűzhely mellett állni valakinek, hanem csak este megmelegítjük. Mi szerencsés helyzetben vagyunk itt, mert az év bármelyik napján elugorhatunk a csárdába egy finom, helyi, klasszikus halászlére. Ami a 24-i programunkat illeti, 18 órakor megyünk a templomba, majd nálunk megvacsorázunk. Másnap ebédre pedig megyünk Filoménáékhoz – részletezte a Nagy család karácsonyi programját.
Halászlé, rántott hal és hagymás krumplisaláta a hagyományos menü náluk évek óta. Ritkán változtatnak, ha jön újdonság, ez a három fogás akkor is asztalra kerül.
Hab, hab és hab
– Hú, nagyon! – válaszolta Péter arra a kérdésünkre, hogy édesszájú-e. – Az ünnepekben azért elengedem magam, mert év közben odafigyelek, hogy minél kevesebb édességet egyek a felkészülés miatt. Anyu ilyenkor elhalmoz, köztudott, hogy imádom a habos süteményeket. A legnagyobb vita mindig abból van, hogy én azt mondom, az se baj, ha nincs tészta, de hab legyen bőven, míg a feleségem és anyukám ezt máshogy gondolja – mesélte nevetve, majd hozzátette, Filoména év közben is elkényezteti, mert imád sütni, ínycsiklandó tortákat készít, de a tészta, a krém és a hab arányát azért itt is átbeszélték.Nagy Péter januárban kezdi el újra az edzéseket, az első nagyobb versenye pedig az áprilisi Európa-bajnokság lehet, amelynek Bulgária fővárosa, Szófia ad otthont.