Megtévesztő lehet a "biokozmetikum"

2021.12.27. 17:28

Nem mind arany, ami fénylik

Megtévesztő lehet a kozmetikai termékeken elterjedt „természetes” felirat, mivel a kereskedelmi forgalomban lévő márkáknak csak a 10 százaléka tanúsítottan organikus. Érdemes ezért vásárlás előtt alaposan tájékozódni.

Munkatársunktól

Forrás: Unsplash

Még az elszántabbakat is megzavarhatja a biokozmetikumok körüli, nehezen követhető és értelmezhető információáradat. A szakember szerint a legtöbben első ránézésre elhiszik a termékeken feltüntetett „100 százalékban természetes” jelölést anélkül, hogy alaposabban tanulmányoznák az árut. 

 

Gyovai Viola okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa szerint a Magyarországon piacon lévő kozmetikai márkák hozzávetőleg 10 száza­léka tanúsítottan organikus. 

Eh­­hez képest a boltokban olyan érzésünk támadhat a feliratokat látva, mintha minden harmadik kozmetikum természetes lenne. 

 

 

Kevesebb vegyi anyag 

 

 

Évről évre dinamikusan növekszik az érdeklődés a „bio” szép­­ségápolási termékek iránt, az egészséges életmód körüli trendek meghatározzák a kozmetikai ipart: a bőr anyagcseréjét harmonikusan támogatják, hiszen általuk kevesebb szintetikus vegyi anyag terheli a testet. 

 

 

– Amikor az immunrendszerünket nem terheli salakanyag vagy egyéb testidegen kémiai összetevő, akkor jobb eséllyel védekezik a vírusokkal szemben is. Az ökológiai mezőgazdasági termesztésből származó alapanyagokból készülő szépségápolási termékeknek köszönhetően bőrünk szabadabban lélegzik, tónusosabbá, feszesebbé válik. A fogyasztók néhány héten be­­lül láthatják a változást, olyan érzésük lesz, mintha jobban működne a bőrük. Ráadásul op­­timálissá válhat a bőr anyagcseréje, és ezáltal a vé­­de­ke­ző­képessége is – fogalmazott az okleveles biológus. 

 

Egyre több kozmetikum hirdeti magáról, hogy természetes módon készült.  Illusztráció: Pesti Tamás/MW

Forrás: Pesti Tamás

Teljes kontroll 

 

 

A biokozmetikumokra szigorú feltételrendszer vonatkozik. A Magyar Tudományos Akadémia kanditátusa egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a természetesnek reklámozott kozmetikumok köre ma már szakmai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra osztható. 

 

 

– Csak azok a termékek nevezhetők biokozmetikumnak, amelyeket évente legalább egyszer ellenőriz egy tanúsító szervezet a saját feltételrendszere szerint. Ekkor nemcsak a bioalapanyagokat, hanem a receptúrát, a gyártástechnológiát, a raktározást, a címkézést és a csomagolást is ellenőrzik, és csak ezután kaphatja meg az adott termék a bio vagy a részleges ökológiai tanúsítását. Ráadásul a hatóság a kereskedelmi oldalt is kontrollálja, hogy ne lehessen félrevezetni a vásárlókat – mondta. 

 

Szigorú  előírások

 

A magyar Biokontroll feltételrendszere nemzetközi szinten is szigorúnak számít, mert több mint 90 százalék mezőgazdasági összetevő 95 százalékának ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia ah­­hoz, hogy a kozmetikum „bio” minősítést kapjon.  

A fennmaradó részben többnyire szerkezeti anyagok, víz, ásványi anyagok, biokozmetikumokban megengedett konzerválóanyagok és vitaminok egészítik ki a formulát. 

 

Ám attól, mert egy terméket „organic skincare” márkanév, vagy „100 százalékban természetes” reklámszöveg mellett értékesítenek, még nem jelenti azt, hogy az valóban „bio”. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!