Vezető hírek

2021.12.13. 11:05

Visszatérés a munkába a kisgyermek születése után

A csed, gyed, gyes utáni visszatérés a munkába sok kérdést vet fel a kisgyermekes édesanyáknak. Gyakran szembesülnek azzal, hogy a munkáltatótól sem kapják meg a támogatást a lehetőségeik pontos megismeréséhez.

Kovács András

Forrás: Török János

Ha nincs valós és okszerű in­doka a foglalkoztatónak arra, hogy megszüntesse a dolgozó munkaviszonyát, vissza kell vennie a kisgyermeke mellől újra munkára jelentkező édesanyát. 

 

Amennyiben a dolgozó részmunkaidőt szeretne, akkor az általános napi munkaidő felére ezt biztosítania kell. 

An­­nak árán is meg kell tennie a foglalkoztatónak, ha emiatt fel kell vennie még egy négyórás alkalmazottat, vagy ha át kell szerveznie a munkavégzést – írja az eu-tax.hu. 

 

Részmunkaidő 

 

A könyvelési és adózási szakportál hozzáteszi, a gyermek négyéves koráig a dolgozó kérésére a munkáltató kö­­teles az általános napi mun­­kaidő fe­­lére szóló részmunkaidő­re módosítani a szerződést. Amennyiben há­­rom vagy több gyermeket nevel az alkalma­zott, akkor a gyermek hatéves koráig kell ezt megtennie. 

 

Amennyiben 6 órás munkaidőt szeretne a dolgozó, akkor ehhez kérnie kell a munkáltató hozzájárulását. A lehetőség biztosítja a szülőnek, hogy a további gyermekvállalásnak ne legyen akadálya a munka. Ga­­ran­­tálja azt is, hogy a gyermeknevelés mellett a szülő visszatérhessen dol­­gozni. A távollét meg­­szűnése után a munkáltató ajánlatot tesz a dolgozónak a munkabér összegének módosítására. Eh­­hez alapul veszi az azonos munkakörűeknek a távollét ideje alatt adott átlagos éves béremelést. Ha nincs ilyen al­­kalmazott, akkor a cégnél ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértékét kell figyelembe venni. 

Védi a jog a munkába visszatérő édesanyákat. Illusztráció: Török János

Szabadság 

 

A visszatérés a munkába általában „jól kezdődik”, nevezetesen azzal, hogy a dolgozó kiveszi a felhalmozott szabadságát. Fontos, hogy erre már a magasabb, emelt bért kell neki számfejteni. 

 

– Nem szabad tehát a szülőnek belemennie abba az al­­kuba, hogy kiveszi a szabad­ságát, és majd a tényleges mun­­kavégzés kezdetekor megemelik a bérét – hangsúlyozta a szakportál. A fennálló munkaszerződés alapján foglalkoztatási kötelezettsége van az alkalmazónak. 

Amennyiben nem tudja az eredeti munkakörbe visszavenni a dolgozót, csak akkor lehet megszüntetnie a gyermek 3 éves kora előtt a munkaviszonyt, ha a felajánlott másik munkakört a dolgozó visszautasítja. 

Ennek természetesen az alkalmazott végzettségének, képességének, gyakorlatának megfelelőnek kell lennie. 

 

 

Ajánlatok 

Ha mégsem sikerül megegyez­­ni, végkielégítés és hosszabb felmondási idő is jár a munkavállalónak. 

 

– A dolgozó nem kérhető arra, hogy a munkál­tató üres ajánlatai között ke­resgéljen. A foglalkoztató kötelessége, hogy megvizsgálja a lehetőségeket, a nála meglévő üres pozíciókat – figyelmeztetett az eu-tax.hu. Fontos, hogy a végkielégítés számításánál figyelembe kell venni azokat az éveket is, amikor a szülő otthon volt és gyermeket gondozott. A 30 napot meghaladó táppénz nem „jogosító idő”, de a szülési szabadság, a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság már az. 

 

– A munkáltatók sok esetben felajánlják a közös megegyezéses megszüntetést, hogy megússzak a végkielégítést, de a dolgozónak ezt nem kell elfogadnia.

 

Címkék#csed#gyes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!