A második világháborúban elhunyt rokonaikról találhatnak információt

2022.01.31. 16:00

A keleti fronton elesett hozzátartozóikat kereshetik meg

A pusztaszeri önkormányzat Facebook-oldalán olvasható Máté Gábor polgármester bejegyzése, amelyben felajánlotta a helybelieknek, hogy a Béke poraikra... című vaskos kötetben megkereshetik a keleti fronton elhunyt rokonaik adatait: hol, mikor haltak meg, és hol temették el őket.

Imre Péter

Fotó: Karnok Csaba

– Érdekes, a szűk családi körben egyedül én voltam katona, és a második világháborúban sem voltunk érintettek, nem veszítettünk el senkit. A keleti fronton elhunytakat egyesek hősnek mondják, valójában egy idegen hatalom érdekét szolgáló áldozatok voltak, ugyanis 1500 kilométerre az otthontól nem a hazát, nem a hont védjük. Muszáj volt menni és harcolni. Megjegyzem, nem tudom, ha akkor élek, lett volna-e merszem nemet mondani a behívóra. A második világhá­borúban is egyszerű parasztokat, munkásokat küldtek mészárszékre, és emiatt sok utód nem születhetett meg – mondta Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere. 

A keleti front áldozatait lis­tázó Béke poraikra... című könyvvel felesége nagybáty­jánál találkozott, később ő szerezte be számára, azóta böngészi, és eddig két pusztaszerit talált benne. Anyósa férje – nem a párja édesapja –, Bogáthy László 1944-ben esett hadifogságba, és 3 esztendő múlva, 25 évesen tért haza Szibériából. A kötetben több ezer név szerepel, mindenkinél fel­tüntetik a rendfokozatot, az alakulatot, a születési időt, az anyja nevét, lakhelyét, a halál okát, helyét és idejét, hol temették el, és amennyiben ismert, a sírjelszámot. Ezért gondolta Máté Gábor, hogy aki kíváncsi, megtalálhatja benne a fontos adatokat elesett hozzátartozójáról. 

Máté Gábor és Losonczi Erika együtt böngészik a Béke poraikra... című kötetet. Fotó: Karnok CsabaForrás: [email protected]

Eddig ketten próbálkoztak: egy tanárnő nem lelt rokonokra, viszont Losonczi Erika, az önkormányzat gazdálkodási ügyintézője sikerrel járt. 

– Édesapám testvérének, a tömörkényi Losonczi Illésnek a sorsáról keveset tudtunk, csupán annyit, hogy a visszavonuláskor halt meg, és Kassán temették el. A könyvből kiderült: tüdőlövést kapott, 25 évesen halt meg 1944-ben, és a mai Ukrajnához tartozó Nadwornán, mai írásmóddal Nadvirnán nyugszik, ahol rajta kívül még 197 magyar katona – sorolta Erika. Hozzátette, a pontos sírhely is beazonosítható a sírszám alapján, elképzelhető, hogy egyszer rászánják magukat, és felkeresik a nyughelyét. 

– Nem gondoltam, hogy ta­­lálok valamit, örülök, hogy si­­került, és így már biztosan tudjuk, hogy mi történt vele – jegyezte meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!