105 szervezetet ellenőrzött a számvevőszék

2022.01.05. 07:00

Javult az átláthatóság a megyei önkormányzati intézményekben

Az Állami Számvevőszék tanácsára a 105 ellenőrzött Csongrád-Csanád megyei önkormányzati intézmény negyedénél a vezető már intézkedett az integritást biztosító alapvető feltételek megerősítése, illetve kiépítése érdekében. Ezeknél javult az átláthatóság, kiszámíthatóbb lett a működés.

K. A.

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– A szervezeti integritás az intézmény védekezőképessége a korrupció lehetőségével szemben. Ezt úgy is elképzelhetjük, mint az ember immunrendszerét, ha egészséges, az jelentő­sen csökkenti a megbetegedés esélyét. Ez arra is rámutat, hogy az integritás erősítése a korrupció megelőzésére fókuszál hangsúlyozta az Állami Számvevőszék (ÁSZ). 

Minél magasabb színvonalú egy szervezet integritása, az annál ellenállóbb a korrupciós veszélyekkel szemben. 

– A fogalom tágabb jelentésű, például a csalástól, önkényességtől való mentességet is jelent ma­­gyarázta lapunknak az ÁSZ. 

A számvevőszék ellenőrizte és értékelte az önkormányzatok irányítása alá tartozó intézmények, köztük 105  Csongrád-Csanád megyében található szervezet belső kontrollrendszerét, átláthatóságát. A vizsgáltak közül 25 intézmény vezetője alakította ki a területek mindegyikén a jogszabály által előírt kontrollok alapvető feltételeit. Közülük 15 a jogszabályi előírásokon túl is további erőfeszítéseket tett az integritás erősítése érdekében: olyan rendszert épített ki, amely hozzájárul a korrupcióval szembeni védettség megszilárdításához.

Ugyanakkor 80 intézmény esetében ahhoz, hogy a kockázatok csökkenjenek, a vezető intézkedésére volt szükség. Ezért az ÁSZ azonosította a lényeges kockázati területeket, és már az ellenőrzés alatt azok csökkentésére hívta fel a figyelmét. Az érintett 80 intézmény vezetője közül 61 válaszolt határidőben a számvevőszék felhívására, közülük 34 teljeskörűen, míg 11 részben egyet is értett azzal. Az intézkedések eredményeként az ellenőrzött 105 intézmény közül összesen 51-nél a kockázatok alacsony szintűek, illetve – a tervezett intézkedések végrehajtásával – azok alacsony szintre csökkennek.

– A figyelemfelhívásra nem válaszoló, vagy csak részben intézkedő vezetők intézményeinél rendszerszintű kockázatok maradtak fenn hangsúlyozta az ÁSZ, hozzátéve ezek kiküszöböléséhez a jövőben is minden további segítséget megad.

Több jó példát is talált a számvevőszék. Fotó: Török János

A 105 megyei intézmény közül a tanácsadást megelőzően 14-et minősített magas kockázatúnak a számvevőszék, közülük jó néhánynak – például három sándorfalvinak és három makóinak – az intézkedést követően romlott a besorolása.

Eközben egészen eltérő profilú intézmények kaptak nagyon jó osztályzatot az ÁSZ-tól, köztük például a Derekegyházi Óvoda, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Kövér Béla Bábszínház, a Petőfitelepi Művelődési Ház, a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria, a Balástyai Integrált Szociális Intézmény, vagy éppen a Zsombói Bóbita Bölcsőde.

A megyeszékhelyen összesen 15 intézményt ellenőrzött az ÁSZ, 9 alacsony, 6 közepes kockázatú volt a vizsgálat előtt. Utána, az intézkedés nyomán ez négy helyen csökkent, ám a Tömörkény István Művelődési Háznál és a bölcsődei és gyermekjóléti központnál az ÁSZ szerint növekedett a kockázati besorolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!