Szeged

2022.01.07. 07:00

Megkapta a szegedi egyetem a Kaáli Intézetet

Ingyenesen megkapta az állam által megvásárolt szegedi Kaáli Intézetet a Szegedi Tudományegyetem. A milliárdos értékű ajándékozásról egy december végi törvény rendelkezik. A többi reprodukciós intézet továbbra is állami tulajdonban van.

Timár Kriszta

A homlokzatról már karácsony előtt levették a Kaáli Intézet nevet. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Két évvel azt követően, hogy állami tulajdonba kerültek a Kaáli Intézetek, a szegedi létesítmény most az egyetemé lett. A változás első látható jele az volt, hogy decemberben lekerült a Csongrádi sugárúti épület homlokzatáról a Kaáli Intézet felirat, január elsején pedig az intézmény közösségi oldalán is közzé tettek a változásról egy pár soros információt. Az immár Szegedi Tudományegyetem Reprodukciós Intézet néven működő egység bejegyzése a következő: 

A Szegedi Tudományegyetem és a Kaáli Intézet 1997-ben létrehozott klinikájának közös a múltja, a jelenét és jövőjét pedig a világszerte elismert egyetemmel még szorosabban együttműködve formáljuk tovább. Közös munkánk középpontjában Önök állnak. 2022 legyen egy új kezdet, a hagyomány és a megújulás jegyében! Várjuk Önöket a megszokott helyen, változatlan csapattal, új lendülettel.” 

Arról, hogy az alapítványi formában működő Szegedi Tudományegyetemé lett az addig állami tulajdonban lévő Kaáli Intézet, egy tavaly év végi törvény rendelkezik. Ebben azt írják, az egyetem közérdekű céljainak megvalósítása érdekében az állami tulajdonrészt ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az egyetem tulajdonába kell adni. A SZTE ugyanígy ingyenesen kapta meg az ingatlant és az ingóságokat is, amelyek önmagukban is milliárdos értéket képviselnek. A törvény december 20-án lépett hatályba. Az ügyben még karácsony előtt megkerestük az egyetem sajtóosztályát, majd néhány nappal ezelőtt megismételtük kérdéseinket. Azt kérdeztük, hogy az ide járó, gyermekáldásra váró házaspárok érzékelnek-e bármit a változásból. Arra is kíváncsiak lettünk volna, mi volt az oka annak, hogy egy állami céget kapott egy nem állami fenntartású egyetem. Válaszokat azonban nem kaptunk. Olyan vállalkozásról van egyébként szó, ami hatalmas bevételeket termel, a költségeket pedig az állam finanszírozza. Vagyis az egyetem milliárdos vagyont kapott az államtól, a bevétellel pedig saját maga gazdálkodhat. Az ügy érdekessége, hogy információink szerint nem minden Kaáli-egység került a helyi egyetemhez, csupán a szegedit ajándékozták meg ekkora vagyonnal. 

 

A humán reprodukciós centrumok – három kivételével – 2020 január elsejével kerültek állami tulajdonba. Ezzel párhuzamosan eltörölték a teljesítmény-volumenkorlátot és ingyenessé váltak a meddőségi beavatkozások, fél évvel később pedig ingyenessé váltak a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és a meddőség okait feltáró vizsgálatok is. Az erről szóló rendeletben mindezt azzal indokolták, hogy a cél megállítani a népességfogyást és minél szélesebb körben elérhetővé tenni a meddőségi kezeléseket. Sehol a világon egyébként nem költ fajlagosan annyit az állam egy lombikbébi megszületésére, mint az intézkedések óta hazánk. 

 

A hat egységből álló Intézetet létrehozó Kaáli Géza professzor az eladás után, 77 évesen teljesen visszavonult. Most, két évvel később a neve is megváltozott a csaknem 30 év alatt létrehozott intézményrendszernek, melynek az állami tulajdonba kerülésig is 30 ezer gyermek köszönhette életét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!