Érdemes utánanézni

2022.01.25. 11:30

Miért és mennyit fizetünk a bankoknak?

K. A.

Forrás: Kuklis István/Illusztráció

Január végéig minden bankszámla-tulajdonos levelet kap, pénzintézete ebben küldi meg neki az egységes díjkimutatást, amelyben feketén-fehéren benne lesz, mennyit költött pontosan bankolásra 2021-ben. Ez többek között pontos képet ad a betéti kártyához kötődő díjakról, a netbanki, a mobilbanki költségekről, a telefonos üzenetek és egyéb szolgáltatások díjáról. 

– Volt példa arra, hogy egy bankoló a 2021. januárjában kapott díjkimutatásból látta, hogy a költekezés követése, a bankkártya elvesztése, ellopása esetén praktikus sms-szolgáltatás milyen sokba került. Az üzenetek darabja ugyan nem volt komoly tétel, de a sorozatos kártyás vásárlások utáni sms-cunami már több­ ezer forintos kiadást jelentett – írja a money.hu. 

A pénzügyi szakportál számításai szerint simán előfordulhat, hogy az átlagos bankolási szokások mellett – éves szinten – tízezres nagyságrendű összeget spórolhat valaki a jól megválasztott bankszámlával, -kártyával. 

Nem kell feltétlenül bankot váltani, ha sokalljuk a költségeket, gyakran saját pénzintézetünk is kínál kedvezőbb kondíciókat, ha az igényeinknek megfelelő számlacsomagot választunk. 

Magyarországon a tranzakcióalapú árazás van fölényben, azaz egy-egy „akció” után kell fizetni.

 Nemzetközi szinten már teret nyertek a csomagalapú számlák, ezeknél havi fix díjért a legtöbb szolgáltatást – utalások, csoportos beszedés, készpénzfelvétel – ingyenesen biztosít a bank. 

Elterjedésének jórészt a tranzakciós illeték az akadálya: a hungarikumnak számító havi kétszeri, maximum 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel után a bankoknak havi 900 forintos illetékterhe keletkezik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!