Vezető hírek

2022.02.10. 18:00

Minden második fecske eltűnt az ereszek alól

Tavaszig még van idő felszerelni a fészkek alá a fecskepelenkát, megtervezni, kitenni a műfészkeket. Az elmúlt húsz évben a fecskék 50 százaléka eltűnt, pedig rengeteg kártevőtől megszabadítanak minket.

Farkas Judit

Fészekanyagot gyűjtő fecske. Műfészkekkel, sárgyűjtőhelyekkel, költőfal-felújítással segíthetjük ezeket a madarakat, mert az állomány legalább fele eltűnt az utóbbi húsz évben. Fotó: Török János

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évek óta hívja fel a figyelmet arra, hogy a tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van. 

 

Az elmúlt két évtizedben ugyanis több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány. A folyamatot közös érdek megfordítani, hiszen a fecskék rengeteg kártevőtől megszabadítanak minket. A klímaváltozással még inkább felértékelődik a szerepük, mutattak rá az MME szakértői. Ahogy arról már lapunk is több alkalommal írt, új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok jelennek meg Magyarországon, az általuk terjesztett kórokozókkal együtt. 

 

A biológiai védekezésben óriási a fecskék és a denevérek szerepe, ahogy más állatoké is, amelyek ezen kártevőket természetes úton gyérítik. Mérési adatokon alapuló becslés alapján tudtuk meg, minden fecske körülbelül egykilónyi repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszakban. A nyár második felében akár 2 millió fecske is hiányozhat 2010 óta, tehát legalább kétezer tonna kártevő marad a környezetünkben. 

 

A megfeleződés hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás mellett a fecskefészkek leverése áll. 

 

A városiasodott, sárfészket építő fecskék állománycsökkenését azzal segítheti a lakosság, hogy fokozottan figyel a már meglévő fészkekre, bejelenti a hatóságnál azok esetleges leverését.

 

Otthon is elkészíthető műfészkeket is helyezhetnek ki a meglévők mellé a tavasz közeledtével – az eszközök elkészítéséről kisfilmeket is találnak az érdeklődők az MME honlapján. 

 

A kertben, teraszon, ablakpárkányon is tudunk sárgyűjtőhelyet létrehozni, ahol alapanyagot szerezhetnek a fecskék. A parti fecskéket költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segíthetjük. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!