Hódmezővásárhely

2022.03.10. 18:01

Egy év alatt 24 kilakoltatási pert indított a város

Az elmúlt egy évben a hódmezővásárhelyi önkormányzat 24 kilakoltatási pert indított a tartozással rendelkező lakásbérlők ellen. Pedig tavaly nyáron még azt hangoztatta a városháza, hogy nem céljuk a kilakoltatás.

Munkatársunktól

Mezei Vidorral a lakbéremelések miatt jártunk nemrég a Dobó, Bibó és a Janáky utcákban. Archív fotó: Kovács Erika

Vásárhelyen 2020 nyarán robbant a bérlakásbomba. Kiderült, hogy több mint 100 bérlőnek régen lejárt a szerződése, nem fizettek sem bérleti díjat, sem közüzemi számlákat. Cseri Tamás fideszes képviselő az ügy napvilágra kerülte után megdöbbentőnek nevezte, hogy Márki-Zay Péter, aki akkor már két éve vezette a várost, nem törődött azzal, hogy több mint 100 bérlakásban hosszú ideje jogcím nélkül laktak, és hagyták a hátralékok felhalmozódását. 

 

 

A veszélyhelyzet alatt indították a pereket 

 

 

A tartozók ügye 2021 nyarán a közgyűlésen is szóba került. Kiderült, 136 bérleményben éltek akkor jogcím nélküli lakáshasználók, akiknek a száma december 31-ére 82-re csökkent, 4 millióval volt addigra kevesebb a kintlévőség, később további családok is rendezték tartozásukat. 

 

Azon az ülésen az is elhangzott, hogy az önkormányzat türelmes, nem állt szándékukban a bérlakásban élők lakhatási körülményeinek ellehetetlenítése. Mára azonban kiderült, a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon már akkor is javában zajlottak az önkormányzat által a veszélyhelyzet idején indított kilakoltatási perek. 

 

 

Lapunkat az elmúlt hetekben több kétségbeesett, bérlakásban élő vásárhelyi is megkereste, hogy kilakoltatási pert indított ellenük az önkormányzat. Azt mondták, tömegesen válhatnak fedél nélkülivé a tartozással rendelkező családok. 

 

 

Mezei Vidor az irgalmat hiányolja 

 

 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Szegedi Törvényszéket. Czédli Gergő, a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökének válaszából kiderült, 2021. március 1-je és 2022. február 28-a között a vásárhelyi önkormányzat 24 lakás kiürítése iránti kérelmet terjesztett elő, amelyből 8 eljárás jelenleg is folyamatban van. Az ügyek pertárgyértéke nagy eltérést mutat. Volt, aki ellen 176 ezer forint tartozás miatt, de olyan család is, ahol 1,7 millió forintos tartozás miatt indított pert a város. 

 

 

– Hatalmas a felháborodás a bérlakásban élők körében. A tartozást felhalmozók között vannak ugyan olyanok, akik azért nem fizettek, mert „törvényen kívülinek” tartják magukat, de olyan családok is, akik borzalmasan kevés pénzből élnek, vagy súlyos betegek. Hol marad a humánum, az irgalom? – adott hangot felháborodásának Mezei Vidor, a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 

 

 

Rászólnak a gyerekre, ha villanyt kapcsol 

 

 

Beszéltünk egy asszonnyal, aki maga is érintett a kilakoltatásban. A családja 300 ezer forint lakbérrel tartozott, őket is beperelte az önkormányzat. 

 

 

– Többféle krónikus betegséggel küszködöm, nem dolgozhatom. A férjemnek háromszor volt infarktusa, ő is csak alkalmi munkákat tud vállalni. Mára kifizettük a tartozás egyharmadát úgy, hogy újabb adósságba hajszoltuk magunkat. A perben ügyvédünk sincs, nem telik rá. Mindenen spórolunk, nem fűtünk, alig világítunk. Tudja, milyen az, amikor az ember azért veszekszik a gyerekével, mert sötétedés után felkapcsolja a villanyt, hogy elpakoljon a táskájába, és mi rászólunk, hogy miért nem világosban pakolt? És minket rakna utcára az önkormányzat? – kérdezte sírva az asszony. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!