Szinte csak a festék tartotta össze a térségünkben ritka szobrot

2022.03.31. 18:09

Feltámadt a különleges „kiskun Madonna”

Sikerült megmenteni a Tari László Múzeum egyik különleges darabját: az ezen a környéken ritkaságnak számító szobrot egy hónapnyi munkával állította helyre egy restaurátor. A „kiskun Madonna” anyaga rendkívül szuvas volt, festése kopott, a kis Jézus végtagjai pedig letörtek. Utóbbiakat azonban a hitelesség miatt nem pótolták, mivel nem lehetett egyértelműen megállapítani, eredetileg hogy álltak.

Majzik Attila

Sikerült megmenteni a ritka szobrot. Fotó: Majzik Attila

Nagyon érdekes volt egy ilyen szoborral dolgozni. Rendkívül rossz állapotban volt: rovar- és gombafertőzés is volt rajta, körülbelül a festék tartotta össze, de sikerült teljesen rendbe hozni. A lakktisztítás után következett a tömítés, majd a retusálás, végül egy retuslakkal védtem le az egészet. A szobron lévő kis Jézus-alaknak hiányoznak a végtagjai, ezt szándékosan nem pótoltuk, mivel nem maradt fenn hiteles ábrázolás arról, hogyan állt eredetileg – számolt be Márkus Botond régész-restaurátor. Hozzátette, a szobor valószínűleg nem önállóan állt, hanem oltár vagy külső fülke eleme lehetett, erre utal a csapozása. 
A nyakánál két szemes csavar van, ez pedig arra utal, hogy nagyobb egyházi ünnepeken vagy felöltöztették a szobrot, vagy kötöttek valamit a nyakába. Ezt erősíti meg az is, hogy kétfajta cérnamaradványt is találtam a szobron – fejtette ki a restaurátor. 
 

Mint Gyöngyössy Orsolya néprajzkutatótól megtudtuk, a szakirodalomban „kiskun Madonna” néven ismert szobortípus elsősorban Kiskunmajsa és Kiskunfélegyháza környékén lelhető fel, környékünkön ritkának számítanak ezek a Szűz Máriát gyermekével együtt megjelenítő, kis méretű festett-faragott körplasztikák. Csongrádon összesen két ilyen szobor maradt fenn, az egyik Kovács Endre magángyűjteményében, a másik pedig a Tari László Múzeum néprajzi gyűjteményében található. A múzeumban fellelhető alkotást a városban 1975-ben megrendezett megyei honismereti diáktábor résztvevői gyűjtötték. 
 

A restaurált „kiskun Madonnát” a Tari László Múzeum megújuló állandó kiállításában láthatják majd teljes szépségében a látogatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!