Vezető hírek

2022.03.08. 17:00

Fotókon az eltűnő tanyavilág - Galéria

Munkatársunktól

A nagyréti tanyavilág. Fotó: Novák Attila

A nagyréti tanyák közé kalauzol Novák Attila fotókiállítása. A csongrádi fiatalember lenyűgöző képein a Nagyrét jelene, sajátos, megkapó világa tárul elénk. 

 

– Nekünk is van tanyánk a Nagyrétben, gyerekkorom óta járunk ki. Ott találtam egy halom levelet, iratot, ami a felmenőimhez kötődik: anyai ágon egészen az ükszüleimig megvan a kapcsolat a tanyavilággal – mondta Novák Attila. 

Mára már alig élnek arrafelé, mivel a Nagyrétben szinte sehol sincs áram. A néhány lakott tanya arra fekszik, amerre van villany. Az elhagyott épületek állapota folyamatosan romlik, a természet pedig szépen lassan visszaveszi a tanyák környékét. A pár éven belül összedőlő tanyák most még állnak, a fiatal fotós képeit nézve pedig egy pillanatra megáll az idő. Még láthatjuk azt a tanyavilágot, ami lehet, hogy pár év múlva már a múlté lesz. 

 

– Szeretek kint járni a Nagyrétben, egyrészt a helytörténeti múlt, másrészt pedig a csodálatos állat- és növényvilág miatt. Érdekes belegondolni a régi épületeket látva, hogy több generáció nőhetett fel ott a tanyákon. Szomorú, hogy ez lett a sorsuk – fogalmazott a fotós. 

 

Novák Attila Nagyrét: az elfeledett tanyavilág című fotókiállítása március 9-én, szerdán 17 órakor nyílik meg a nagyközönség előtt a Tari László Múzeumban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!