Nyolcvan éve történt

2022.03.28. 14:00

Szerelmi bosszúból gyújtogatott a fiatal nő

Hűtlen kedvesén állt bosszút az a 22 éves nő, aki 1942. április 28-án felgyújtotta a szomszéd tanyáját. A tűzben több épület is lángra kapott, de emberéletben végül nem esett kár – írta a korabeli Délmagyarország.

Jeszenszky Zoltán

Tisztes megélhetést biztosított egy-egy családnak egy jól felszerelt tanya. Fotó: Fortepan/Szekrényesy Réka

Szokatlan dologgal találkozott 1942. április 28-án a Hódmezővásárhely főterén szolgálatot teljesítő rendőr. Egy feldúlt fiatal lány lépett oda hozzá éjszaka, akinek a vállán vasvilla volt. A nő a kapitányságot kereste. Mikor az őrszem megkérdezte, hogy mire föl ez a sietség? A lány annyit mondott: gyújtogatott.
 

Elmaradt a lánykérés
 

A 22 éves Csanki Margit évekkel korábban beleszeretett a szomszéd gazda fiába. Érzelmei viszonzásra találtak, a románcból még egy gyerek is született, de a lánykéréssel párja adós maradt. Ifjabb Tóth Deák Sándor bár többször ígérte, de halogatta a házasságot. Április végén azonban Margit fülébe jutott, hogy szerelme egy másik lánnyal jegyezte el magát.
 

Jött az édes bosszú
 

Azon a végzetes éjszakán a 22 éves nő átlopózott a szomszéd tanyára, és felgyújtott egy szalmakazlat meg egy faépületet. De megszólalt a lelkiismerete, és felverte a háziakat, majd egy vasvillával a vállán a városba indult.
 

Négy tehén és egy borjú pusztult el
 

A szerelmi bosszúból gyújtogató gazdalány ügyét a szegedi törvényszék tárgyalta, ahol Margit töredelmes beismerő vallomást tett. Azt is mondta, tettét azóta megbánta, még egyszer nem követné el. A törvényszék végül 8 hónap börtönre ítélte, amit a lány zokogva tudomásul vett, az ítélet azonnal jogerőre
emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!