Egy kilencven éves történet

2022.03.16. 18:00

Volt olyan, amikor betörtek a polgármester édesanyjához Vásárhelyen

Kilencven éve, 1932 augusztusában egy vakmerő betörő tartotta lázban Hódmezővásárhely lakosságát. Az ismeretlen tettes a polgármester édesanyjához tört be és a hálószobából csaknem 5000 pengő értékben vitt el ékszereket.

J.Z.

A Kossuth tér 1930-ban a Rothermere utca (Dr. Rapcsák András út) felől nézve, szemben a kivilágított Városháza. Fotó: Fortepan / Plohm József

Vakmerő betörő
 

 

A vásárhelyi rendőrök azután indítottak hajtóvadászatot az elkövető ellen, miután özvegy Nagy Sándorné, Soós István polgármester édesanyja feljelentést tett. A tolvaj éjnek idején, az ablak felfeszítése után kúszott be a hálószobájába, ahol magához vette az ékszeres dobozt, majd angolosan távozott.
 

 

Aranyóra aranyláncon
 

 

A korabeli Délmagyarország írta meg a rejtélyes bűnesetet. Az éjszakai szarka mesés zsákmányra tett szert. Az ellopott ékszerek között volt egy finom művű aranyóra egy méter hosszú aranyláncon, három darab briliánsgyűrű, két briliáns brosstű és egy pár drágaköves fülbevaló. A nyomozók rögtön riasztották a szegedi rendőröket, mert arra gyanakodtak, a vakmerő betörő a szomszéd nagyvárosba menekült.
 

 

Mágnesként vonzották az ékszerek
 

 

Nemcsak a károsult személye miatt volt komoly visszhangja a bűnügynek Hódmezővásárhelyen. Napokkal azelőtt, hogy a hívatlan látogató a  polgármester édesanyjánál járt, egy másik betörés is történt a városban. Valaki hasonló körülmények között Kácser Gyula kereskedő lakásából vitte el feleségének 1500 pengő értékű briliáns fülbevalóját. A detektívek arra gyanakodtak, hogy a két esetet ugyanaz az ember követte el. A korabeli lapszámokból sajnos, nem derül ki, hogy a forró nyom elvezetett-e a hidegvérű tetteshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!