Schmidt Andrea és Török János egy-egy képét is beválogatták

2022.04.24. 20:30

40 év legjobb magyar sajtófotóiból nyílt kiállítás a Capa-központban

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból címmel nyílt kiállítás szerdán Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol aznap este a magyar fotográfia legnagyobbjai gyűltek össze. A különleges tárlaton a pusztaszeri Máté Bence mellett egykori kollégánk, Schmidt Andrea és jelenlegi kollégánk, Török János képe is helyet kapott.

Arany T. János

.Idén jubilál a Magyar Sajtófotó Kiállítás. Fotó: Török János

Amikor Török János egyik nap késő délután hazafelé indult a munkából, még nem sejthette, hogy nemsokára díjnyertes ké­­pet készít. A Szabadkai úti szerkesztőségből a Sándorfalvi úton, vagy az 5-ös úton megy haza Sándorfalvára. Akkor már dolgozott egy sorozaton dar­­vakról. Magasfeszültségű vezetékek mellett vezetett az útja, amikor a szürkületben először csak annyit látott, hogy valami szinte világít a fekete földön. Először azt hitte, biztos fóliadarab, de nem hagyta nyugodni a gondolat, és visszafordult. Egy áramütött hattyú hevert a földön. Szerencséje is volt, a Kiskunsági Nemzeti Parknak már bejelentették az elhullott állatot, de még nem értek ki érte. Évente több ezer madár vesztét okozza áram­ütés. A kép végül a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton természet és tudomány kategóriában első helyezést ért el. A képet most egy különleges, jubileumi ki­­állítás részeként lehet megtekinteni a fővárosi a Capa-központban. 

Egy hattyú halála. A 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton természet és tudomány kategóriában első helyezést elért felvétel egy áramütött hattyúról készült. Fotó: Török János


 

Jubilál a Magyar Sajtófotó Kiállítás 
 

A magyar fotográfia kiválósá­gai, legismertebb alkotói gyűl­­tek össze szerda délután a Nagymező utcai Capa-központban. Idén jubilál a Magyar Sajtófotó Kiállítás. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya el­­nöksége úgy gondolta, az év­forduló jó alkalom a visszapillantásra, így idén két sajtófotó kiállítást rendeznek. Elsőként a Válogatás 40 év legjobb sajtófotóiból című tárlat nyílt meg szerda este a fővárosi a Capa-központban. A kiállítást annak kurátora, Bánkuti András fotóriporter, a MÚOSZ Fo­tóriporterek Szakosztálya elnöke nyi­­totta meg, majd Keleti Éva Kos­­suth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, a magyar fotográfia nagyasszonya, érdemes és kiváló művész elérzékenyülve beszélt a generációkon átívelő képekről, múltról és jövőről. 
 

Keleti Éva elérzékenyült 
 

Elérzékenyülve beszélek, amit csak egy ilyen öregasszony engedhet meg magának. Ez a fotográfia ünnepe. Valószínű ez az utolsó alkalom, amikor veletek vagyok, én már örülök, ha levegőt veszek. Jó rátok nézni. Egy szó legyen mindig előttetek: együtt. Együtt, jó kedvvel, elő­­re – mondta. A megnyitón adták át a Fotóriporteri Életműdíjat, amit 2022-ben Fejér Gábor kapott meg. A tárlat 2022. május 29-ig látható. A 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg április 26-án, kedden. 
 

Válogatás a legjobb képekből 
 

Ez egy válogatás a legjobb képekből. Nem azt jelenti, hogy mind díjnyertes, mert vannak baromi jó képek, amik nem nyer­­tek díjat, de a fejemben megmaradtak. Nagyon sok­­szí­­nű az anyag, a politikától a sporton át a szociofotóig minden van benne – mondta Bánkuti, aki, miközben az elmúlt negyven év legjobb fotóiból válogatott, végignézte fiatalkori példaképei fotóit, majd kortársai és a saját képei következtek, látta bejelentkezni és megerősödni a mai középgenerációt, és már itt vannak a legfiatalabbak is. 
 

Lenyűgöző elkötelezettség 
 

Több ezer képből állt össze ez a kiállítás, amely szándékaim szerint bemutatja a legjellemzőbb témákat, megjeleníti a kollégák önálló gondolatait, sok esetben világosan felfedezhető benne egy-egy fotóriporter saját stílusa. Engem le­­nyűgözött a fotóriporterek el­­kötelezettsége és áldozatvállalása, ahogy sokszor a maguk örömére, nem megrendelésre dolgoznak fel fontos témákat. A sajtó aranykora a gazdasági válsággal 2008-ban véget ért. Azóta minden szerkesztőségben spórolnak a munkatársakkal és a munkatársakon. Ezzel párhuzamosan újra megjelentek a kiállításokon a magas színvonalú, ám a sajtóban publikálatlan, hosszú távú esszék, riportok. Sajnos, mert ezeknek a sajtóban lenne a helyük, és tisztességes honorárium járna értük – magyarázta Bánkuti. 

Máté Bence Pelikánok című fotója is látható a kiállításon.
Forrás: Csaba Tokolyi


 

Kollégáink elismerése


A jubileumi, visszatekintő tárlaton a pusztaszeri Máté Bence mellett egykori kollégánk, Schmidt Andrea és jelenlegi kollégánk, Török János képe is helyet kapott, ami komoly elismerésnek számít. A kiállítás kurátora, Bánkuti András Schmidt Andrea 2009-ben, a szegedi I-es kórház kiürítésekor készült képét válogatta be, amelyen egy idős, magatehetetlen beteget tesznek át egyik ágyból a másikba. 
 

Az elmúlt negyven év egyik kiemelkedő sajtófotója 2009 elején készült, amikor a szegedi I-es kórház kiürítésével egy időre éppen befejeződtek a szegedi egészségügyi intézmények integrációjával együtt járó költözködések. Fotó: Schmidt Andrea
Forrás: Schmidt Andrea


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!