Hódmezővásárhely

2022.04.27. 17:30

Visszajár a bérlőknek az emelés utáni különbözet

Kénytelen a vásárhelyi önkormányzat visszaállítani a szociális lakbérek összegét a 2021 előtti mértékre. Mint megírtuk, a veszélyhelyzet idején érvényben lévő díjemelési tilalom ellenére is jelentős emeléssel sújtották a legszegényebb körülmények között élő bérlőket. Most a lakók által sarcként megélt különbözetet jóváírják a következő havi lakbérekben.

Kovács Erika

Rosszul értelmezte a jogszabályt a vásárhelyi önkormányzat. Olyan pluszterhet varrtak a bérlők nyakába, amit nem lett volna szabad. Fotó: Kovács Erika

Óriási felháborodást váltott ki, hogy a szociális bérlakásokban élőknek Vásárhelyen januártól jóval magasabb lakbért kell fizetniük, mint 2021-ben. Mezei Vidor, a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke derítette ki, hogy a Márki-Zay Péter vezette közgyűlés egy 2017-es rendelet alapján emelt lakbért a veszélyhelyzet miatti tilalom ellenére. 
 

Az emelést a kormányhivatal sem hagyta szó nélkül. Felhívták az önkormányzat figyelmét, hogy a 2020. december 18-i kormányrendelet és az Átmeneti törvény 147. paragrafusának díjemelési tilalmába ütközik a lakbéremelés. A törvényességi felhívást a közgyűlés a már­ciusi ülésén tárgyalta. Ott a hivatal vezetői úgy fogalmaztak, az önkormányzat maradéktalanul betartotta a szabályokat, csak „jogszabály-értelmezési probléma ütközött ki a jogalkalmazók között”. 
 

Lázár János országgyűlési képviselő Bibó utcai és Szabadság téri fórumain is panaszkodtak a bérlők a lakbéremelés miatt, amit könyörtelen önkormányzati sarcként éltek meg. Kérték a képviselő közbenjárását. 
 

Az önkormányzat most kénytelen visszavonulót fújni a szociális lakások lakbéremelése ügyében. 

Az április 28-i, csütörtöki közgyűlésen újból a képviselők elé kerül a téma. A város honlapján is közzétett előterjesztés szerint a kormányhivatal nem fogadta el az önkormányzat március 10-i közgyűlésre beterjesztett jogértelmezését. Vásárhely közgyűlése kénytelen lesz visszamódosítani a lakbéreket a 2020. október 30-i összegekre, ami a díjemelési tilalom lejártáig érvényben kell hogy maradjon. A polgármester azt javasolja az előterjesztésben, hogy a 2021. január 1-je és 2022. április 1-je között megfizetett lakbéremelési összeget, vagyis a különbözetet a HVSZ Zrt. írja jóvá a lakóknak, csökkentve ezzel a következő hónapokban fizetendő lakbér összegét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!