Szentes

2022.05.31. 18:20

Levizsgáztak az első távközlési technikusok - Galéria

Két éve indult a Metalcom Zrt. és a Pollák Antal Technikum közös duális képzése: a tanulók az elméletet az iskolában, a gyakorlatot viszont a cég szentesi telephelyén sajátíthatták el. Az első végzős évfolyam most vehette át a bizonyítványát, ami mellé rögtön egy munkaszerződést is kaptak a cégtől a diákok.

Megkapta a bizonyítványát az első távközlési technikus évfolyam. Fotó: Majzik Attila

Két éve indítottuk el az együttműködésünket a Metalcom Zrt.-vel, a duális képzés keretein belül a diákok az elméleti képzést az iskolánkban kapták meg, viszont az összes gyakorlati órát a cégnél tudták tölteni igazi vállalati körülmények között. Ez látszik is a vizsgaeredményeken, valamint azon, hogy nyolc diákunk rögtön munkaszerződést is kapott a cégtől. Ez az egyik óriási hozadéka a duális képzésnek: a cég megismeri a diákot, a diák pedig a céget. A gyerekek ipari környezetben tudják elsajátítani a szakma fogásait, megismerik a kollégákat, a munkahelyi kultúrát és a cégnél folyó munkafolyamatokat – magyarázta Kovács Attila, a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikumának igazgatója.

A most végzett diákok a képzésük során különböző távközlési, elsősorban vezeték nélküli adatátviteli rendszerek telepítését és üzemeltetését sajátították el. A szakmát azoknak a fiataloknak ajánlják, akiket vonz a dinamikusan fejlődő távközlés világa, és érdekli őket a vezeték nélküli technológia, szeretnék tudni miképp jut el a kép, a hang és az adat az infokommunikációs eszközökre.

Engem leginkább a vezetékes távközlés érdekel, ilyen irányban is szeretnék továbbtanulni. A Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, mérnök-informatikus szakra, mert ott a mesterképzésen foglalkozhatok majd a távközléssel. Ez egy izgalmas szakág– mondta el a bizonyítványosztás után Alacsy László, az egyik végzős. 

Szakmailag nagyon hasznos volt számomra a duális képzés, segítőkész, kiváló szakemberektől tanulhattam. Főleg a nyári szakmai gyakorlat volt jó: ott mindent kipróbálhattunk, amivel a cég foglalkozik, ott tetszett meg a vezetékes távközlés is – tette hozzá a diák.

Mint megtudtuk, nemcsak a tanulók járnak jól a duális képzéssel: a szakemberhiány miatt a cégeknek is érdekük, hogy kiképezzék a saját utánpótlásukat. Kiss-Forgács Éva, a Metalcom Zrt. vezérigazgatója közölte, a cég számára hosszú távú befektetést jelent a duális képzés, mivel így állandó kapcsolatban lehetnek jól képzett pályakezdő szakemberekkel, akikkel már tanulmányaik során partneri együttműködés alakul ki. A diákokat pedig még jobb teljesítményre ösztönözheti a tanulásban az, hogy tanulmányaik végén, ha jól teljesítenek, egy biztos munkahely várja őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!