2019 óta 19 törvényességi felhívást kapott a vásárhelyi önkormányzat

2022.05.11. 19:30

Nem sikerült normálisan visszaállítani a lakbéreket

Rengeteg hibával dolgozik a vásárhelyi önkormányzat. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal 2019 óta 19-szer küldött törvényességi felhívást a városnak. Legutóbb úgy tettek eleget a törvényességi felhívásban foglaltaknak, hogy újabb orbitális hibát vétettek a Dobó, Bibó, Janáky utcában élők kárára.

Kovács Erika

Az április 28-i rendeletmódosítás nyertesei a Szabadság téri bérlők. Az önkormányzat jogsértése miatt nekik kevesebb lakbért kellene fizetniük, mint 2020. október 31. előtt. Archív Fotó: Török János

Fotó: Török János

Lapunkban többször is írtunk róla, hogy Hódmezővásárhelyen az önkormányzati bérlakásokban élőknek, a veszélyhelyzet idején érvényben lévő díjemelési tilalom ellenére, januártól jelentősen megemelt lakbért kell fizetniük. Ezzel az intézkedéssel a legszegényebb sorban élőket sújtotta a város, amit a kormányhivatal sem ha­­gyott szó nélkül. 

Az ügyben első, márciusi törvényességi felhívásukra az volt a közgyűlési többség válasza, hogy az önkormányzat betartotta a szabályokat, csak „jogszabály-értelmezési probléma ütközött ki a jogalkalmazók között”. Az újabb törvényességi felhívásra április 28-án módosították ugyan a kifogásolt rendeletet, de a mellékletben újabb hibát vétettek. A törvényességi felhívás szerint a 2020. október 31-i összegekre kellett volna módosítani a lakbéreket, csakhogy a rendelet előkészítői a Dobó, Bibó, Janáky utcai alacsonyabb lakbéreket a Szabadság térhez rendelték, és fordítva. Vagyis a lényegesen rosszabb körülmények között élő, Dobó utcában és környékén lakóknak kellene magasabb lakbért fizetniük, a Szabadság térieknek pedig alacsonyabbat. 
 

A kormányhivatal ebben a témában harmadszor is törvényességi felhívással élt Hódmezővásárhely közgyűlése felé. 
 

Lapunk megkeresésére azt vá­­laszolta a kormányhivatal, hogy a rendelet, az április 28-i módosítás után is, a Dobó, Bibó, Janáky utcában élő lakosok esetében még mindig magasabb mértékű lakbéreket tartalmaz, mint 2020. október 31-e előtt. Városházi informátorunktól úgy tudjuk, ezt a legújabb jogsértést június 9-ig kell az önkormányzatnak orvosolnia. 
 

A vásárhelyi önkormányzat nagyon sok hibával dolgozik. Lapunk kérdésére a kormányhivatal azt válaszolta, a hivatalnak 2019 óta összesen 19 törvényességi felhívást küldtek, elsősorban helyi rendeletalkotási jogszabálysértés, másodsorban a közgyűlés működésbeli anomáliái miatt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!