Vezető hírek

2022.05.21. 11:30

Nyárra elkészülhet a kisteleki református templom épülete

A kisteleki református templom alapkövét február 27-én rakták le, a munkák azonban már januárban megkezdődtek. A kivitelezés jól halad, minden esély megvan arra, hogy nyárra elkészüljön.

Imre Péter

Már állnak az első kisteleki református templom falai. Úgy tűnik, a korábbi nehézségek ellenére nyáron már istentiszteletet is tarthatnak az épületben. Fotó: Kuklis István

Az építkezés jó ütemben, a tervek szerint halad, a helybeliek is láthatják, hogy már a tetőrészen dolgoznak a szakemberek. Pedig volt olyan idő­­szak, amikor a szükséges alapanyagokat nem tudták maradéktalanul és időben be­­szerezni – közölte érdeklődésünkre Sipos Ete Zoltán, a Szeged-Újszegedi Református Egyházközség lelkipásztora, hozzájuk tartozik Kistelek. 

Megnövekedett költségek, nehézkes beszerzés 

A Keresztes Nagy Antal Missziói Központ, illetve egyelőre a templom alapkövét február 27-én rakták le, de a munkálatok már januárban elkezdődtek a termelői piac túloldalán lévő telken. Így az ünnepélyes ceremóniát már kisebb, pár tégla magasságú falnál tarthatták meg, amely azóta emeletesre nőtt, sőt már a tetőrészt is kialakította a kivitelező. 

A beruházásra 2018-ban 120 millió forintot nyertek a reformátusok, pontosabban a szegedi-újszegedi egyházközség, de az építkezést a folyamatosan emelkedő alapanyagárak miatt nem tudták megkezdeni, pedig nagyon várták már a kisteleki hívek. Jól érzékelteti a költségek növekedését, hogy mára a teljes büdzsé a korábbi duplájára, 240 millió forintra hízott. 

Szoborral tisztelegnek az adományozó előtt 

A korábbi, 1937 óta működő imaházat a gyermektelenül el­­hunyt Keresztes Nagy Antal kisteleki főgyógyszerész által örökül hagyott telken húzták fel. Hetvenhárom évi szolgálat után 2010-ben elbontották, mert nem volt biztonságos, nyu­godtan kijelenthetjük, életveszélyessé vált. A missziói központnál, a templom sarkánál kialakítandó kis tér közepén helyezik majd el az adományozó mellszobrát, ami már elkészült – újságolta Sipos Ete Zoltán. 

Azt is elmondta, hogy Keresztes Nagy Antal abban az időben nem csupán Kisteleken játszott a vallási életben jelentős szerepet, a Szeged-Újszegedi Református Egyházközség gyülekezetének ő volt az egyik gondnoka, a másik pedig az Erdélyből áttelepült Bartók György filozófusprofesszor. 

Nyáron birtokba vehetik az új épületet 

– Az a legfontosabb, hogy a missziói központ épületei kö­­zül a templom elkészüljön, a többinek, a lelkészlakásnak, a gyülekezeti teremnek és az irodának a megvalósításához újabb pályázatokra lesz szükség. A templomot pedig szeretnénk minél hamarabb, a határidő szerint már nyáron birtokba venni, és megtartani falai között az első istentiszteletet– közölte zárásként Sipos Ete Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!