Kikapcsolt túlélési ösztön

2022.05.26. 14:00

Szakértő: nem szabad etetni a vízimadarakat

Évek óta küzd már a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a vízimadarak etetése ellen. Nem segítünk vele, hanem csak ártunk: az állatnak és az élőhelyének egyaránt.

Farkas Judit

Az emberek szívesen dobálnak kenyérmorzsát, magkeveréket a vízimadaraknak. Fotó: Ádám János/MW

Sokan kedves gesztusnak hi­­szik, hogy kenyérmorzsát szórnak a vízparton a tőkés ré­­céknek, hattyúknak, vagy ka­­csaetető automatából vett eleséget vetnek eléjük. Segítő szándék vezeti őket, vagy közelebb akarnak kerülni a természethez, de ezzel nagy bajt okozhatnak a madaraknak. 

Tokody Béla, az MME Csongrád-Csanád megyei csoportjának titkára a száraz kenyér kapcsán osztotta meg lapunkkal: a begyben, de főleg a gyomorban gyulladást okozhat, amitől a madár fájdalmas körülmények között pusztul el.

 Hamar rászoknak, hogy etetik őket, a fiókákra nézve különösen káros az ilyen táplálék. Más madarak fiókanevelési szezonjában pedig a fent maradt téli madáretetők jelentenek gondot: főleg cinegéknél figyelték meg, hogy az itt talált magokkal etetik a fiókákat. 

A magok nem tartalmazzák az ilyenkor létfontosságú tápanyagokat, és fulladást is okozhatnak. 

Az a táplálék sem tesz jót a hattyúknak, récéknek, más vízimadaraknak, amiket automatából lehet vásárolni vízpartokon. 

 Nem ismert összetételű, ellenőrizetlen tápanyag 

– mu­­tatott rá Tokody Béla, mi a gond az automaták tartalmával. A rossz minőségű táplálék fejlődési rendellenességeket okozhat, mert a szervezet nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat. Az állat röpképtelenné is válhat: erre példa az angyalszárny­betegség a hattyúknál. 

 A vízimadarakat egyáltalán semmivel nem kell etetni. Az állat azért fészkel ott, ahol, mert biztosítottnak látja a táplálékot az adott víztesten 

– hangsúlyozta a szakértő: találnak elég hínárt, békalencsét, egyéb vízi vagy vízparti növényt. Az etetés a patkányokat is odavonzhatja, elmocsarasíthatja az élőhelyet, és mivel sok madarat csábít egy helyre, a fertőző betegségek, így a ma­dárinfluenza terjedését is elősegíti. Ráadásul a mesterséges táplálékkínálat kikapcsolhatja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést – ilyenkor fagy télen a jégbe a hattyú. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!