Melyiket válasszuk a szomjunk oltására, vajon melyik az egészségesebb? – ennek jártunk utána

2022.06.17. 16:41

Csapvizet vagy ásványvizet igyunk?

Van, aki a csapvízre esküszik, van, aki kizárólag ásványvizet hajlandó inni. De vajon kinek van igaza?

Munkatársunktól

Fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk vizet. Fotó: Shutterstock

Hazánk méltán híres kiváló minőségű ásványvizeiről és gyógyvizeiről, így ezek mindegyike nagy biztonsággal fogyasztható. De mi számít ásványvíznek? A jelenlegi szabályok szerint a palackozott ásványvizeknek leg­alább 500 mg/l ásványi anyagot kell tartalmazniuk ahhoz, hogy valóban ásványvíznek lehessen nevezni. Az is fontos, hogy ebből a lehető legkevesebb legyen a kalcium- és magnéziumsó. Szerencsére a magyarországi vizek nagy része ilyen. 
Az ásványvizek minőségét az élelmiszer-ellenőrző hatóság (a Nébih) rendszeresen ellen­őrzi, így azok megbízhatóan mindig azonosan jó minőségűek.

Nem véletlen az sem, hogy sokan finomabbnak érezzük, mint a csapvizet, hiszen csak bizonyos vízkezelő eljárások engedélyezettek az ásványvizeknél, azzal a kikötéssel, hogy a víz jellemző összetevőit nem változtatják meg. Hozzáadni csak szén-dioxidot lehet, és a csapvízzel ellentétben nem szabad fertőtlenítőszert adagolni hozzá. 

Mi van a palackban? 

Bár az elmúlt években jelentősen javult a vezetékes csapból érkező ivóvíz minősége, mégis sokan inkább a boltban vásárolt palackozott vizekben bíznak. Fontos azonban tisztázni, hogy a palackozott vizek nem minden esetben ásványvizet rejtenek. Ezek egy része egyszerű ivóvíz, másik része alacsony ásványianyag-tartalmú karsztvíz vagy ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, és vannak ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek is. 

Mikroműanyagok 

Jelen korunk egyik nagy problémája a mikroműanyagok jelenléte, azok szervezetünkbe jutása és annak káros hatásai. Az igazság az, hogy bizony a vezetékes vízben is jelen lehetnek a mikroműanyagok, tehát emiatt felesleges száműznünk a műanyag palackos ásványvizet az életünkből. Az is tény, hogy a mikroműanyagok csak akkor oldódnak ki – és csak bizonyos összetételű palackokból –, ha helytelenül tároljuk, tehát napsütésnek, melegnek tesszük ki. Felbontásig tartsuk hűvös, viszonylag sötét helyen. Ezzel egyébként azt is megelőzhetjük, hogy a vizünkben elszaporodjanak a különböző mikroorganizmusok. A legjobb, ha a kibontott vizet a hűtőben tároljuk, és néhány napon belül megisszuk. 

A csapvíz előnye 

A csapvíz minőségét, összetételét is rendszeresen ellenőrzik, és Magyarországon ma már mindenhol biztonságosan fogyasztható. Egy-két évtizede még sok településen jelentett problémát a csapvíz arzéntartalma. Azóta azonban az ivóvízminőség-javító programnak köszönhetően ez megszűnt. Ma már csak néhány település van, ahol a csapvíznek magas a vas-, mangán-, ammónium­tartalma, vagy nagyobb szervesanyag-tartalma gondot jelent. Ezek azonban nem okoznak egészségügyi problémákat, csupán a víz kinézetét, szagát változtatják meg, például vöröses, sárgás színe lehet zavaró. 

Az ivóvíz minőségét befolyásolhatja a vezetékek állapota is. Az elöregedett vezetékekből kioldódó anyagok és a kialakuló pangó víz kellemetlen ízt és szagot eredményezhet. Ezért mindenképpen érdemes kifolyatni a csapokat, mielőtt innánk belőle. Reggelente nyissuk ki a csapot, és várjunk pár másodpercet, majd azután töltsük csak meg a poharunkat. Ha hosszabb időre elutazunk, akkor hazaérkezésünkkor érdemes néhány percig is folyatni a vizet, mielőtt innánk belőle. Az így kiengedett vizet bátran használhatjuk mosogatásra, felmosásra, locsolásra, nem kell a lefolyóba önteni. 

A vezetékes vízhez fertőtlenítés céljából klórt adagolnak. Ez az egészségünkre ártalmatlan, de ha zavar minket a szaga, esetleg az íze, akkor töltsünk meg egy kancsót vízzel, majd hagyjuk szellőzni, így a klór elillan. A csapvíz vitathatatlan előnye, hogy jóval olcsóbb, mint az ásványvíz, egy liter ásványvíz árán akár 100 liter csapvizet is ihatunk. Az ásványi anyagokat pedig pótolhatjuk zöldség- és gyümölcsfogyasztással is. 

Óvjuk a környezetet

A csapvíz mellett szól, hogy nincs műanyag palack. Ha mégis szívesebben innánk ásványvizet, akkor érdemes a nagy kiszerelésű, cserélhető ballonokat választanunk, így nem termelünk műanyag­hulladékot. 

Nem tud hibázni

Bármelyik megoldást választjuk, nem tudunk hibázni. A lényeg, hogy igyunk minél több vizet – főként a nyári hőségben –, és kerüljük a cukros üdítőket. Ezzel tehetjük a legtöbbet az egészségünkért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!