Szegedi hírek

2022.06.01. 19:57

Évadzáró ülést tartott a Szegedi Nemzeti Színház

Százezer néző látogatta a 2021–2022-es évadban a Szegedi Nemzeti Színház elő­adásait. Az évadzáró társulati ülésen elbúcsúzott a társulattól Horgas Ádám főrendező, Barnák László főigazgató pedig átadta a jubileumi jutalmakat és a művészeti díjakat.

Koós Kata

Barnák László főigazgató ismertette az 2021–22-es évad eredményeit. Fotó: Sándor Judit

Fotó: Sandor Judit

Rekordszámú, 18 bemutatót tartott a Szegedi Nemzeti Színház a 2021–2022-es évadban. Barnák László főigazgató a szerdai évadzáró társulati ülésen elmondta, a nagyszínházban 105 saját és 11 külső előadást tekinthetett meg a nagyérdemű, a slágerdarabok az 1984 és A padlás voltak. 

A kisszínházban 117 saját és 12 egyéb produkciót élvezhettek a nézők, ott a legnagyobb népszerűségnek a Mária országa, a Leonce és Léna, a Black Comedy és a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog örvendett. A Szegedi Kortárs Balett 64 alkalommal lépett színpadra, ebből harmincszor Szegeden. A Filharmónia Magyarország és a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásaival együtt összesen 290 alkalommal gördült fel a függöny a színházban, és csaknem százezer néző látogatta az évadban az előadásokat. 

Az operatagozatból 52 elő­adással Vajda Júlia lépett legtöbbször színpadra, a drámatagozatból pedig 71 előadással Bánvölgyi Tamás. 

Az évadzárón Horgas Ádám főrendező négy év után elbúcsúzott a társulattól. 

Amikor először beszélhettem a társulat előtt, nagyon izgultam, kezem-lábam remegett. Befejezni is ugyanilyen félelmetes. Nagyon köszönöm ezt az időszakot, felejthetetlen élményeket, szenvedélyt adtatok nekem. A színház fontos szimbóluma az életnek azáltal, hogy a jelen művészete. Ami elkezdődik, véget is ér. Mindig szerelemmel fogok Szegedre gondolni – mondta. Vastapssal búcsúztatta a társulat. 

Jubileumi, 25 éves társulati tagsága okán köszöntötte a főigazgató Kertész Zsolt és Csikós Zoltán kelléktárvezetőket, Benkocs Sándor portást, Borovics Tamás és Gömöri Krisztián színművészeket, majd átadta az évad művészeti díjait. Az énekkari nívódíjat megosztva Somogyvári Tímea Zita és Taletovics Milán vehette át, a Vaszy Viktor-díjat Kürtös Petra operaügyelő. Az Imre Zoltán-díjjal Nyitrai Tímea, az SZKB művészeti titkára térhetett haza. A Makó Lajos-díjjal Rétfalvi Tamást, a Varga Mátyás-díjjal Szabó Gábor szcenikust, a tánckar nívódíjával pedig Szalai Alexát méltatták. A Szegedi Tudományegyetem idei közönségdíját Menczel Andrea és Medveczky Balázs nyerte el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!