Várhatóan két hét múlva lehet majd látni

2022.06.30. 19:59

Büszke a zenekar szülővárosára: a csongrádi Belsővárosban forgatott klipet az Uneksia

Erre még a sokat látott százesztendős nádtetők is rácsodálkoztak: a Belsővárosban forgatott klipet az Uneksia együttes. A csongrádi banda a szimfonikus metált játszó finn együttes, a Nightwish egyik elismert tribute-zenekara, akik büszkék származásukra: nem először jelenik meg a város valamelyik jellegzetessége klipjeikben, egy korábbi videójukban a Fahíd is feltűnik.

Majzik Attila

Két napig dolgozott a stáb a Belsővárosban reggel 7 órától este 10 óráig. Az Uneksia új videóklipjét várhatóan két hét múlva láthatják a rajongók. Fotók: Gulyás Rebeka

Nem szokatlan jelenség, ha fil­­mes stáb keresi fel a belváros nádfedeles házait, de arra, hogy szimfonikus metál szóljon a fehérre meszelt vályogfalak között, még nem volt példa. Az Uneksia klipforgatása alatt ez is megtörtént: a történet képi világában a modern keveredik a hagyományossal, a herceg pedig nem fehér lovon, hanem motoron érkezik. 

A csodák sötét ládikája 

Akárhányszor hallgattam vagy játszottuk a Nightwish Dark chest of wonders című számát, én mindig néptáncosokat láttam a lelki szemeim előtt. Van egy olyan lüktetése ennek a dalnak, ami azt az érzést ébresztette fel bennem, hogy én erre el tudnék képzelni magyar néptáncot – mesélt legújabb dalválasztásukról Gyöngyössy Orsolya, az együttes énekese. Aztán lefordítottam a dalszöveget. A Nightwish szövegei mélyértelműek, sokféle értelmezési lehetőséget hagynak nyitva: innen jön a népi környezet és a néptáncosok. A szöveg egy olyan ablakot említ, amelyen egy gyermek kilép az éjszakába, és kezdetét veszi egy új élet. Bennem ki­­alakult egy olyan értelmezés, amelyben ezt a küszöbállapotot, a valamin való átlépést, a változást emeltük ki vezérmotívumként. Ezt alakítottuk át egy lány történetévé, aki egy kissé zsarnoki természetű apjával él, ebből a helyzetből pedig a szerelem emeli ki – vázolta röviden a klip történetét az énekesnő. 

Forrás: Gulyás Rebeka

Fontosak a szereplők 

A stáb két napot forgatott a Belsővárosban, reggeltől este 10-ig dolgoztak, helyszínként pedig a Gyökér utcai Tájházat és a Fafaragó ház udvarát használták. 
Jó hangulatban telt a forgatás, a színészek is élvezték a közös munkát. A lány szerepét kifejezetten Tóth Tamarára írtam, a saját démonaival küzdő apát pedig Farkas Zoltán formálja meg. A fiút Oláh Dániel alakította volna, de ő a forgatás napja előtt sajnos megbetegedett, helyére pedig egy nap alatt ugrott be Petre Ricard, aki szintén remekül hozta a karakterét. Kulcsfontosságúak a szereplők, ők viszik a hátukon a történetet – tette hozzá Gyöngyössy Orsolya. 

Nagyon csongrádi 

Az énekesnő elmondta, fontos számukra a szülővárosuk, ezért is választották Csongrádot a klipforgatás helyszínéül. 

A Nightwish kicsit magyaros is lett ezzel a klippel, és nagyon csongrádi. Törekszünk arra, hogy megmutassuk, honnan jöttünk, ezzel is kifejezzük a városunk iránt érzett szeretetünket. Bízunk abban, hogy a város­imázst is emeljük ezzel. A Ghost love score című dalhoz készült videónkat, amiben a Fahíd is szerepel, már tizennyolcezren látták a világ minden tájáról: sokan írtak nekünk, hogy érdekesnek találták, és hol látható ez a híd. Most is ebben bízunk, hogy egy váratlan érdeklődést tudunk kelteni a város iránt – mondta el lapunknak az énekesnő. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!