A kettősség harmóniája előtt tisztelegnek a lappal

2022.06.14. 10:35

Megjelent a Vásárhelyi Látóhatár folyóirat legújabb száma

Részben az emberi lélekben lakozó kettősségeken tekint végig a most megjelent Vásárhelyi Látóhatár 13. évfolyamának legújabb száma. Az írásokból kiderül, a tehetséggondozás nem csak gyermekkorban fontos.

Tábori szilvia

Érdeklődő sokadalom: lapszemle és bemutató a vásárhelyi könyvtárban. Fotó: Tábori Szilvia

Az egyetlen emberben lakozó kettősségekre ugyan hajlamo­sak vagyunk ellentmondásként tekinteni, nem így a Vá­sárhelyi Látóhatár folyóiratot szerkesztő Benák Katalin. Sze­­rinte ugyanis egyazon személyiség látszólag egymástól távoli érdeklődési irányai inkább kiegészítik egymást, megteremtve a teljességet, a harmóniát, netán a boldogságot lélekben. 

Benák Katalin úgy véli, érdemes azokra fi­­gyelnünk, akik eszerint élnek és alkotnak. Ráadásul az idősebbek között éppúgy találkozhatunk olyanokkal, akik bátran vállalják és képviselik irányváltásaikat az életben. 

Benák Katalin példaként említi a Haranghy házaspárt: Géza versei a Látóhatár legújabb lap­­számában olvashatók, míg felesége képeivel lépett a helyi közönség elé. Mindketten a családalapításnak és hivatásuknak szentelték életüket, majd gyermekeik önállósodása után, nyugdíjas éveikre bontakoztak ki alkotóként. 

Szeretném hangsúlyozni, hogy a tehetség ápolása nem csupán gyerek- és ifjúkorban fontos. Ne feledjük el, hogy amikor az ember áttér élete második felére, a befogadóból akár alkotóvá is válhat, a közösség örömére. Nagyszerű személyes és társadalmi üzenetet megfogalmazva – tette hozzá Benák Katalin. A ket­tős­ségre további példaként em­lítve a legújabb lapszámban szintén szereplő Csontos Pétert, aki a Péczely Attila Alap­­fokú Művészeti Iskola csellótanára, a komolyzenében merül el, egyúttal egy metálzenekar alapítója billentyűsként. 

A Vásárhelyi Látóhatár legújabb lapszámában olvasható egyebek mellett Szenti Tibor Orpheusz című írása, Bozsér Zsolt grafikájával illusztrálva. Béres Dezső Galyasi Miklósról közöl írást. Kultúra és identitás címmel a lap főszerkesztője készített interjút Fuchs Mátéval, a környezettudományok doktorával, aki nem mellesleg a vásárhelyi irodalmi, művészeti és helyismereti folyóirat alapítója és felelős kiadója. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!