Vezető hírek

2022.06.20. 13:49

Óriási totemoszlopot emelnek a Móra Ferenc Múzeum elé

Gigantikus totemoszlop hirdeti hamarosan a Móra Ferenc Múzeum legújabb, hétvégén nyíló vadnyugat-kiállítását. A tíz méter magas oszlopot eredeti totemoszlopok alapján készítik el. A termetes tárgyat hétfőn daruval helyezik el az épület előtt, felállítása folyamatban van.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Újabb látványossággal bővül a Móra Ferenc Múzeum legújabb, A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítása, amelynek kapuját június 25-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakája keretében nyitják meg a nagyközönség előtt. 

Ez a totemoszlop gyakorlatilag az utolsó eleme annak a nagyszabású kiállításnak, amely a legendás vadnyugatot mutatja be. A körülbelül tíz méter magas oszlop egy műtárgyi másolat, egy létező, indián totemoszlop alapján készült. Kinézetében, színében, a festés módjában is megegyezik az eredetivel. A totemoszlopok mindig az ősök lelkét megmintázó állatfigurák révén mesélik el a különböző törzsek, népcsoportok őseinek történetét – mondta el lapunknak Fogas Ottó múzeumigazgató. 

Forrás: Török János

Arról is beszélt, hogy a kiállításon az indián díszítő motívumok között is kalandozhatnak majd a látogatók. Látható lesz a Magyar Néprajzi Múzeumtól kölcsönzött, eredeti fejdísz, békepipa, amulettek, fegyverek, különböző ruhadarabok – bőingek, ágyékkötők – is. A tárgyi kiállítási anyagon túl tematikus blokkokkal szemléltetik majd az indiánok mindennapjait, többek között az indián gyermekkor világát, a harcászatot és a kézművesség érdekességeit is megismerhetik az érdeklődők. 

Emellett lesz a kiállításnak egy kiegészítő része Amikor rézbőrű volt az alkony címmel, ahol a magyar indián közösség tagjai által készített tárgyakat mutatunk be. Ők a Bakonyban több évtizeden keresztül őrizték az indián hagyományokat, mások mellett Cseh Tamás is a közösség tagja volt, az ő relikviái is megtekinthetők lesznek – részletezte Fogas Ottó. 

A kisoroszi indián tábor és lakói 1966-ban. A magyar indián közösség tagja volt Cseh Tamás is. Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Elmondta, jelenleg az utolsó finomhangolások zajlanak a kiállítóterekben. 

Most teszik ki az utolsó feliratokat, igazítják végleges helyükön a tárgyakat, valamint beállítják a világítást. Minden műtárgy a helyén van, már csak  a látogatókat várjuk – mondta lelkesen, majd a kiállított tárgyak vonatkozásában személyes kedvenceiről is beszámolt lapunknak. 

A tárlat cowboyok világát bemutató részén is érdekes relikviák várják majd a látogatókat, például az az eredeti kalap, amelyet Tom Selleck hordott a Monte Walsh című westernfilmben, valamint Xántus János fegyvere, az úgynevezett Henry-karabély. 

A személyes kedvenceim a cowboy részen természetesen a Bud Spencer-Terence Hill filmek kellékei, a fegyverek és övek, mert gyerekkorom szép emlékei kapcsolódnak azokhoz a filmekhez. Az indián részből pedig az az eredeti fejdísz, amely Amerikából érkezett a Néprajzi Múzeumba, majd hozzánk. Fejtől a talpig ér, hagyományosan sastollból készítették, rendkívül látványos – mondta el a múzeumigazgató. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!