Vezető hírek

2024.01.04. 07:00

Nyárra válhat véglegessé, kik lehetnek ott a vármegyéből az olimpián és a paralimpián

2024 kiemelten fontos évnek számít a sportéletben. A júliusban kezdődő párizsi olimpiai játékok előtt még bőven van lehetőség a kvótaszerzésre, a kvótát szerzett vármegyei sportolók száma pedig még gyarapodhat nyárig.

Delmagyar.hu

Illusztráció: Árvai Károly

Jelenleg 67 kvótával, vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkező sportolóval bír Magyarország a párizsi olimpiai játékokra. A világ legnagyobb sporteseményét július 26. és augusztus 11. között rendezik, majd nem sokkal később, augusztus 28. és szeptember 8. között a paralimpiát rendezik meg a francia fővárosban. A már biztosan kijutottak között egyelőre kettő vármegyei sportolót találhatunk. 

A 17 éves Pádár Nikolett a 2023-as világbajnokságon teljesítette a 200 méteres gyorsúszás szintidejét, így a HAÁSZ Szegedi Úszó Egylet sportolója ott lehet majd Párizsban. 

Kajak-kenuban a szabályok értelmében a kvótát nem a személynek, hanem az országnak szerzik a sportolók, ezáltal még itt bőven nőhet a vármegyei érintettség. Férfi K-4 500 méteren az MVM Szegedi VE két kajakosa, Nádas Bence és Kuli István volt a kvótaszerző egység tagja. Nádas az algyői Kopasz Bálinttal 500 méteren párosban is kvótát szerzett, ahogyan C-2 500 méteren a szintén a szegedi klubot erősítő Nagy Bianka is.  Hogy végül ki lehet majd ott Párizsban a kajak-kenusok közül, az éppen Szegeden dől el, június 5-7-e között ugyanis válogatót rendeznek a Maty-éri pályán.

Negyedik alkalommal lehet ott az ötkarikás játékokon, amennyiben az év elején teljesíti a kvótaszerzés feltételét Nagy Péter. A Szegedi Lelkesedés SK súlyemelője legutóbb kilencedik lett a katari Grand Prix-en, a februári Európa-bajnokságon, valamint a március 31. és április 11. között a tájföldi világkupán van még esélye a részvétel kiharcolására.

Harmadik parilimpiáján lehet ott Major Endre. Az ATSK Szeged para-asztaliteniszezője Európa-bajnoki címet nyert Angliában, ezzel névre szóló kvótát szerzett Párizsra. A ranglistán elfoglalt ötödik helye és az eddigi eredményei által résztvevőnek mondható, de Mocsári Bence indulása csak júliusban válhat majd hivatalossá. A makói paratriatlonista elmúlt évben elért eredményei alapján gyűjtött annyi pontot, amivel ott lehet Párizsban. Országkvótát szerzett ezen túl az MVM Szegedi VE két parasportolója, Varga Katalin és Suba Róbert, valamint a zsombói Cél-Tudat SE sportlövője, Rescsik Csaba is. Az indulókról a sportági szövetségek döntenek, a végleges nevezési listát augusztus 5-én kell leadnia a  Magyar Paralimpiai Bizottságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!