Délmagyar logó

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 20°C | 29°C Még több cikk.

10 másodperc alatt mutatja ki a rákos szövetet egy új "toll"

Egy toll formájú kézi műszer 10 másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki.
A Texasi egyetem kutatói szerint a műszer "gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá" teheti a daganat eltávolítását. Azt remélik, használatával elkerülhető, hogy a beteg szövet maradványai a szervezetben maradjanak - közölték a Science Traslational Medicine című szaklapban.
Forrás: University of Texas
A toll formájú kézi műszer 10 másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet. Forrás: University of Texas

A tesztek szerint a toll az esetek 96 százalékában pontosan diagnosztizált. A MasSpec Pen nevű eszköz a rákos sejtekre jellemző anyagcsere felismerésével működik: szaporodási és növekedési ütemük miatt kémiájuk nagyon eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől. A tollat a rákgyanús területhez érintik, ott apró vízcseppet bocsát ki. Az élő sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, ezt a toll visszaszívja, hogy analizálják. A tollat ezután egy tömegspektrométerbe helyezik, amely több ezer vegyi anyag tömegét képes megmérni minden másodpercben. Az eredmény - a "kémiai ujjlenyomat" - alapján az orvosok eldönthetik, egészséges vagy rákos szövetet vizsgálnak.

A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat. Azt tervezik, hogy a tesztek folytatásával tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálják.

A daganateltávolító műtétek pontosságát korábban is igyekeztek fokozni: az Imperial College London tudósai olyan kést fejlesztettek, amelyik érzékeli, "kiszagolja", hogy rákos daganatot távolít-e el. A Harvard egy kutatócsoportja lézerrel vizsgálja, milyen kiterjedésű agydaganatot kell eltávolítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kísérője is van a Florence kisbolygónak, amely szeptember elsején haladt el a Föld közelében

Két kísérője is van a Florence kisbolygónak, amely szeptember elsején haladt el a Föld közelében
Két kis holdja is van a Florence aszteroidának, a legnagyobb kisbolygónak, amely ennyire… Tovább olvasom