Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

150 éves Jedlik dinamója

Százötven éves Jedlik Ányos dinamója - az évforduló kapcsán a bencés szerzetes munkásságát bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a budapesti Elektrotechnikai Múzeumban, ahol több berendezést működésbe is hozhatnak a látogatók.
A Kazinczy utcai múzeum időszaki kiállítása az első villanymotor és dinamó mellett bemutatja Jedlik Ányos számos találmányát. A tárlat érdekessége, hogy nemcsak megcsodálni lehet az 1800-as évek közepe táján készült találmányokat és szerkezeteket, de számos kiállítási tárgy működésbe is hozható.

A pannonhalmi kollégiumban tanító szerzetes 1861-ben készítette el unipoláris generátorát, amelynek mágneses terét elektromágnes állítja elő. Ezzel a készülékkel jutott el az öngerjesztés - dinamó-elv - felismeréséig öt évvel a német Siemens és az angol Wheatstone előtt, de felfedezését nem publikálta. A dinamó-elv új utat nyitott az áramfejlesztő generátorok tervezésében.

A kiállítás keddi megnyitóján Bereczki Ibolya, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Múzeumi Szakmai Kollégiumának vezetője beszédében nemcsak a korszakalkotó és kiemelkedő tehetségű feltalálót méltatta, de rámutatott arra is, hogy a 19. század hány nagy művészt, tudóst és nagyszerű szakembert adott Magyarországnak. "Jedlik Ányos jeles képviselője ennek a nem mindennapi társaságnak, a 19. század nagy alakjainak" - mondta a feltalálóról.

A tárlat első részében a látogatók egy tabló segítségével ismerhetik meg részletesebben Jedlik Ányos életét és munkásságát. Az ezt követő vitrinekben olyan kísérleti eszközök láthatók, amelyek szemléltetik a kor azon ismereteit, vívmányait, amelyek inspirációt jelenthettek Jedlik számára.

Ezt követik legérdekesebb masinái, amelyek között kiemelt helyen szerepel a működő influencia gép, rácsosztó gépe, hullámrajzoló gépezete és az általa "villámfeszítőnek" nevezett feszültségsokszorozó kondenzátor is, amelyet egy 1873-as bécsi kiállításon mutatott be a nagyközönségnek. Ezzel az eszközzel már akkor csaknem 60 centiméter hosszú szikrát volt képes előidézni.

Kiállította a múzeum forgonyait is, ezeket - a kiállításon szereplő több eszközhöz hasonlóan - régi iskolák szertáraiból válogatták össze, sok tárgy került át például a Pannonhalmi Főapátság és Könyvtár gyűjteményéből is.

Jedlik Ányos 1830 körül részletesen tanulmányozta az elektrodinamikus forgó mozgás minden lehetséges változatát: több kommutátoros és unipoláris forgonyt, azaz villanymotort készített. Sikeresen alkalmazta az elektrodinamikában szerzett ismereteket az elektrosztatika területén is. Ennek eredménye volt a villámfeszítő. 1855-ben villamos mozdony modellt készített és ugyanebben az évben a galvánelemek tökéletesítése, fejlesztése terén eredményeit nemzetközileg is elismerték. Tudományos tevékenységének legnagyobb része az elektrotechnika területére esik, de maradandót alkotott a finommechanikában és a fénytanban is.

A kiállítás decemberig tekinthető meg a múzeumban, utána vándorkiállításként az ország több pontjára is ellátogat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi szer segíthet leszokni a dohányzásról

Világszerte milliók szeretnének leszokni a dohányzásról és a gyógyszergyárak hatalmas összegeket… Tovább olvasom