Délmagyar logó

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 10°C | 20°C

15 millió dollárnyi magánadományból tanulmányozzák a cápákat

Több mint 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatja egy amerikai milliárdos a Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) Indiai-óceánbeli cápakutató programját.
Az LPL Financial vállalat 2005-ös eladásával meggazdagodott Todd Robinson felajánlása kiterjed saját 58 méteres jachtjának használatára is: az egyetem szakemberei évente három hónapig használhatják a vízi járművet. 

Az adományt első körben a világ jelenlegi legnagyobb tengeri rezervátumának számító Chagos-szigetek környéki természetvédelmi erőfeszítések támogatására fordítják, majd később az Ausztráliához közelebbi területek tengeri élővilágára fognak összpontosítani. 

A filantróp Robinsonnak azért esett a választása a perthi székhelyű egyetemre, mert Nyugat-Ausztrália partvonala és zátonyai még ma is szinte érintetlenek. 

Az UWA kutatói eddig kétszer utaztak el a Chagos-szigetekhez a helyi tengeri élővilág dokumentálása céljából, hogy az ott szerzett ismereteket felhasználják az egyre fogyatkozó cápapopulációval bíró rezervátum megóvásához. 

Az Indiai-óceán a harmadik legnagyobb vízfelület a Földön és úgy tartják, hogy ez a világ egyik legkevésbé ismert tengeri ökoszisztémája. 

Robinson felajánlása a második legnagyobb magánadomány, amelyet az UWA kapott: Andrew Forrest bányamágnás 2013-ban több mint 45 millió dollárral támogatta az intézmény működését. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 éve lőtték fel a Mir űrállomást

30 éve lőtték fel  a Mir űrállomást
Az űrállomás tizenöt éven át működött, tíz évvel élte túl a Szovjetuniót, és a '90-es évek közepén… Tovább olvasom