Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

160 éve mutatták be Verdi Traviatáját

Giuseppe Verdi remekműve ifj. Alexandre Dumas legnépszerűbb műve, A kaméliás hölgy alapján készült.
Százhatvan éve, 1853. március 6-án mutatták be a híres velencei La Fenice operában Giuseppe Verdi egyik legnépszerűbb operáját, a Traviatát.

Verdi remekműve ifj. Alexandre Dumas legnépszerűbb műve, A kaméliás hölgy alapján készült. A komponista figyelmét a téma már a regény 1848-as megjelenésekor felkeltette, olyannyira, hogy 1852-ben Párizsba utazott, hogy jelen lehessen a színpadi változat ősbemutatóján. Amikor a Rigoletto sikere után a velencei színház új darabot rendelt tőle, belefogott a Traviata megkomponálásába, az operán A trubadúrral párhuzamosan dolgozott. A szövegkönyvet Francesco Maria Piave jegyezte, akinek munkáját Solti György karmester tökéletesnek nevezte.

A három felvonásos, szélesen áradó dallamokban gazdag Traviata fő témája a szerelem, a szenvedély és a bánat. A főszereplő Violetta, a párizsi félvilági szépség, aki beleszeret Alfredóba, egy társasági fiatalemberbe, aki a pénzét e kapcsolatra áldozza. A fiú apjának kérésére mégis szakít szerelmével, hogy egy előkelő lányt vehessen feleségül. Violetta tüdőbajos, az életéből már nincs sok hátra. A csalódott Alfredo, aki nem tud sem apja lépéséről, sem Violetta betegségéről, bosszút fogad, és nyilvánosan megalázza Violettát. Az apa látva a lány önfeláldozását, végül áldását adja szerelmükre, a boldog vég azonban elmarad, Violettával végez a betegség. Az opera eredeti címe Violetta volt, de végül a szerzők a Traviata mellett döntöttek - ez olaszul tévútra került nőt jelent.

Giuseppe Verdi: Traviata (Nyitány)

A Traviata az 1853. március 6-i bemutatón hatalmasat bukott, elsősorban a téves szereposztás miatt - Violettát Verdi tiltakozása ellenére egy neves, de negyvenéves és erőteljes alkatú szopránra osztották, akiről nehéz volt elhinni, hogy a mű végére elsorvad. A kudarchoz az is hozzájárult, hogy a cselekmény Verdi korában játszódott, a közönség és az énekesek is hiányolták a látványos jelmezeket. A kudarc után Verdi átdolgozta művét, és az immár az 1700-as évek végére áthelyezett változat 1854. március 6-án hatalmas sikert aratott. Az opera kényes témája, a félvilági hősnő miatt viszonylag lassan hódított, ma már azonban rendkívül népszerű, sőt tavaly egy statisztika szerint a világon legtöbbet játszott opera volt.

Az operát a legnagyobb karmesterek dirigálták, főszerepeit a legnevesebb énekesek énekelték. Verdi születésének centenáriumán, 1913. október 10-én például Arturo Toscanini vezényelte a Verdi szülőfaluja közelében lévő Busseto színházában. A múlt század talán legnagyobb Violettája Maria Callas volt, aki a szerepet az 1950-es években hatvan előadáson alakította a világ legrangosabb színpadain. A híres spanyol tenor, Plácido Domingo 1961. május 19-én Alfredóként debütált, és a karmesteri pálcát is a Traviata előadásán vette először kezébe 1973-ban. A népszerű Pezsgőária állandó műsorszáma volt a Luciano Pavarotti, José Carreras és Domingo alkotta "három tenornak", az áriát Pavarotti néhány éve egy jótékonysági koncerten az olasz popsztár Giorgia és a kanadai rockénekes, Bryan Adams társaságában is előadta. A Traviata talán legkülönösebb bemutatójára néhány éve a zürichi főpályaudvaron, a vonatra váró utasok között került sor: a szerelmesek a csarnokban szerettek egymásba, boldogságukat a presszóban ünnepelték, vitájuk a nagycsarnokban zajlott le, a cselekményt a hangosbemondón ismertették. Az igazsághoz tartozik, hogy az előadást igazán nem a helyszínen, hanem a tévéképernyők előtt lehetett élvezni.

A tragikus szerelmi történetnek több mint 250 lemezfelvétele és tucatnyi filmfeldolgozása készült. Utóbbiak közül az egyik legemlékezetesebb az 1982-ben Franco Zeffirelli által rendezett operafilm a címszerepben Teresa Strasszal Plácido Domingo oldalán, ennek látványtervéért a rendezőt Oscar-díjra jelölték. Zeffirelli operaházakban, valamint a veronai Arénában nyolc alkalommal állította színre a Traviatát, egy alkalommal Maria Callasszal - a dívát egy másik legendás előadásban Luchino Visconti instruálta. A Toscát követően és a Rigoletto előtt a Traviata volt a második opera, amelyet élő televíziós közvetítés során az eredeti helyszínről, Párizsból valós időben sugároztak, a 2000 júniusi, Zubin Mehta által vezényelt produkciót száznál több országban milliók élvezhették Eteri Gvazával és José Curával a főszerepekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkétszereződött az elefántok száma Ugandában

A Kibale Nemzeti Park területén jelenleg 500 elefánt él, az egész országban az egyedszámot ötezerre… Tovább olvasom