Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

17 éve halott Doktor Halál

Már nem él az egyik legkeresettebb náci háborús bűnös, "Doktor Halál". A német ZDF köztelevízió és a New York Times című lap szerdán nyilvánosságra hozta kutatásai eredményét, mely szerint Aribert Heim - akiről korábban azt hitték, hogy életben van és Dél-Amerikában bujkál - még 1992-ben elhunyt Kairóban.
Heim a vádak szerint több száz koncentrációs táborlakóval végzett: orvosi kísérleteket hajtott végre rajtuk, egyebek között érzéstelenítés nélkül operált, vagy benzint fecskendezett közvetlenül áldozatai szívébe.

A ZDF és a New York Times több mint száz olyan dokumentum birtokába jutott - ezek között van Heim útlevele, banki kimutatásai, valamint levelek -, amelyek bizonyítják, hogy 1992-es haláláig egy kairói hotelben élt "Doktor Halál". Áttért az iszlám hitre, és Tarek Farid Husszein álnéven bujkált. A források Heim fiára és kairói ismerőseire is hivatkoznak, mikor azt állítják, hogy a náci háborús bűnös gyógyíthatatlan bélrákban halt meg, többhónapos kemoterápia után.

Aribert Heim még1992-ben hunyt el Kairóban.
Aribert Heim még1992-ben hunyt el Kairóban.

A Simon Wiesenthal Központ munkatársa, Efraim Zuroff tavaly júliusban még azt közölte: úgy tudják, Heim Argentínában vagy Chilében él. Zuroff szerdán azt mondja: a halálhír alátámasztottnak tűnik, de további megerősítést keres, hiszen sem sír, sem holttest nem bizonyítja az állítást.

A német rendőrség szerdán annyit közölt, hogy a sajtójelentések egybevágnak a hatóságok legutóbbi információival, részleteket csütörtökre ígértek.

Olvasóink írták

 • 3. bespin 2009. február 05. 11:31
  „A mindennapi betevő, sohase felejtsük el a dolgot cikk, mai napi aktuális figyelemfelhívása ismét a címlapon.
  Köszönjük!”
 • 2. antikos 2009. február 05. 11:11
  „Ja..”
 • 1. Alletiz 2009. február 05. 09:36
  „Nah, témánál vagyunk megint...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buchenwald szukái

A bírósági tárgyalóterem közepén ül egy széken, szembenéz vádlóival. A nőt Ilse Kochnak hívják. 1947-ben a bécsi perben csak "buchenwaldi szukának" nevezték. Tovább olvasom