Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

180 évig várt névre Darwin bogara

Az ismert evolúciókutató által begyűjtött rovart a londoni Természettudományi Múzeum sokáig eltűntnek hitte.
Több mint 180 évvel azután, hogy Charles Darwin felfedezte, nevet kapott egy bogár: a rovart Darwinilus sedarasinak nevezték el az ismert evolúciókutató, illetve David Sedaris amerikai szerző tiszteletére.

A bogarat Stylianos Chatzimanolis, a Chattanoogában lévő Tennessee Egyetem kutatója azonosította és végezte el rendszertani besorolását. A szakértő szerdán, Darwin születésének 205. évfordulóján a ZooKeys című szakmai lapban mutatta be eredményeit.

Darwin (1809-1882) egy 1832-es expedíciója során egy kelet-argentínai kikötővárosból, Bahia Blancából Buenos Aires felé utazott a szárazföldön, eközben emlősfosszíliákat, illetve néhány élő organizmust, például rovarokat gyűjtött.

A rovart Darwinilus sedarasinak nevezték el
A rovart Darwinilus sedarasinak nevezték el.

A Darwinilus sedarasi a holyvafélék (Staphylinidae) családjába tartozik.

A Darwin által begyűjtött példányt a londoni Természettudományi Múzeum sokáig eltűntnek hitte, amíg 2008-ban Chatzimanolis rá nem talált az intézmény által kölcsönadott kiállítási tárgyak között.

"Egy új fajt felfedezni mindig nagyon izgalmas, egy olyan fajt viszont, amelyet még maga Darwin gyűjtött be, egyenesen fantasztikus" - mondta a kutató.

Chatzimanolis blogja szerint az átfogó kutatások ellenére eddig csak a berlini Természettudományi Múzeumban találtak a darwinin kívül másik, ugyancsak régi példányt. A tudós reméli, hogy a faj, amely épp most kapott nevet, nem halt ki máris.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés nyomán alakulhatott ki a torinói leplen lévő lenyomat

Egy Kr. u. 33-ban Jeruzsálemet megrázó földrengés állhat a Jézus halotti leplének tartott torinói… Tovább olvasom