Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

1880 óta nem volt ilyen meleg november

Az átlaghőmérséklet 0,78 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi 12,9 Celsius-fokos átlagnál.
Globális melegrekordot döntött az idei november az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) keddi jelentése szerint.

A hivatal szerint az adatok feljegyzéseinek kezdete, 1880 óta nem észleltek ilyen magas átlaghőmérsékletet a szárazföldön és az óceánok felszínén novemberben. Az átlaghőmérséklet 0,78 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi 12,9 Celsius-fokos átlagnál. A korábbi rekordot 2004-ben jegyezték fel, amikor a globális hőmérséklet 0,03 Celsius-fokkal volt magasabb az elmúlt század átlagánál.

A jelentés kiemeli, hogy az idei volt a 37. egymást követő olyan november és a 345. egymást követő olyan hónap, amikor a globális hőmérséklet meghaladta a 20. századi átlagot.

Az utolsó november, amikor a század átlaga alatti hőmérsékletet észleltek, 1976-ban volt, a hónapokra való tekintet nélkül pedig utoljára 1985 februárjában mértek átlag alatti hőmérsékletet.

A világ szárazföldi területeinek legnagyobb részén az átlagosnál melegebbek a hónapok, Oroszországban a helyi feljegyzések kezdete, 1891 óta az idei volt a legmelegebb november, akadtak olyan területek, ahol a havi átlagnál 8 Celsius-fokkal magasabbat mértek.

Eközben Ausztrália északi része, Észak-Amerika egyes területei, Délnyugat-Grönland és a Dél-Amerika déli részét körülvevő óceán egyes térségei hidegebbek voltak a szokásosnál, rekordhideget azonban sehol sem tapasztaltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az antibakteriális szappanok talán nem is pusztítják el a kórokozókat

A hatóság előírja a gyártóknak, hogy bizonyítsák, antibakteriális szappanjaik és mosakodószereik… Tovább olvasom