Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

2000 óta sokkal több fát vágtak ki a világon, mint amennyit elültettek

Argentína területének megfelelő erdőt irtottak ki 2000 és 2012 között, míg az újonnan telepített fás területek csak 800 ezer négyzetkilométert tettek ki.
Világszerte mintegy 2,3 millió négyzetkilométernyi - Argentína területének megfelelő - erdőt irtottak ki 2000 és 2012 között, míg az újonnan telepített fás területek csak 800 ezer négyzetkilométert tettek ki a világ erdőállományának első nagyfelbontású térképe szerint, amelyről a Science című tudományos folyóiratban számoltak be kifejlesztői.

A Marylandi Egyetem a Google szakembereivel és az amerikai kormányzatnak dolgozó kutatókkal együtt dolgozott a projekten, amely annak jobb megértését hivatott szolgálni, hogy az erdőállomány alakulása milyen szerepet játszik többek közt az ökológiai és a gazdasági folyamatokban.

Munkájuk során a szakemberek a Google Earth Engine munkatársainak és technológiájának segítségével a Landsat 7 műhold adatait - több mint 650 ezer felvételt - alakítottak HD-térképpé, amelyen nyomon követhetővé vált az erdős területek zsugorodása vagy éppen növekedése.

"Ez az erdőállomány változásait globálisan és helyi szinten egyaránt mutató első térkép" - hangsúlyozta Matthew Hansen, a Marylandi Egyetem munkatársa.

Az adatokból többek közt kiderült, hogy a vizsgált időszakban Malajziában, Kambodzsában, Paraguayban, Indonéziában, Bolíviában, Zambiában és Angolában zsugorodtak leginkább az erdős területek. Paraguayban a legrosszabb az arány a kiirtott és az újonnan elültetett fák között.

A legnagyobb arányban Brazíliában csökkent az erdőirtás aránya: a 2003-as 40 ezer négyzetkilométerről 2010-2011-re 20 ezer négyzetkilométerre esett vissza a zsugorodás mértéke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matematikai modellel fejtették meg a Piroska és a farkas eredetét

A kutatókat régóta lenyűgözi, milyen erősen kapcsolódnak egymáshoz a különböző kultúrák szájról… Tovább olvasom