Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

2014 volt az eddigi legmelegebb év a világban

A földkerekség tavalyi átlaghőmérséklete 14,6 Celsius-fok volt, amely 0,69 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi globális átlaghőmérsékletnél.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) is megerősítette pénteken, hogy 2014 volt az eddigi legmelegebb év a világban a mérések 1880-as kezdete óta.

Korábban a japán meteorológiai ügynökség (JMA) és a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) hozta nyilvánosságra az elmúlt évre vonatkozó adatait, amelyek szintén azt mutatták, hogy a tavalyi volt az eddigi legmelegebb év a világban.

A NOAA pénteken közzétett adatai szerint a földkerekség tavalyi átlaghőmérséklete 14,6 Celsius-fok volt, amely 0,69 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi globális átlaghőmérsékletnél.

A NOAA korábban 2010-ben és 2005-ben mért globális éves melegrekordot, a tavalyi átlaghőmérséklet 0,04 Celsius fokkal haladta meg a korábbi csúcsévekét. A hivatal szerint továbbá a tavalyi volt az eddig mért legforróbb december a világban, hőmérséklete 0,77 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát.

A Rutgers Egyetem munkatársaként dolgozó Jennifer Francis és más klímaszakértők szerint az eredmények azt mutatják, hogy a globális felmelegedés változatlanul folytatódik.

A klímaszakértők szerint a 2014-es rekord részben azért jelentős, mert tavaly nem jelentkezett az El Nino, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség, amely világszerte befolyásolja az időjárást, feltornászva a globális hőmérsékletet. Az 1998-as rekordot például egy szupererős El Nino vezette fel.

A 2014-es rekord hátterében egyebek közt az óceánok különböző területein mért rekordhőmérsékletek, az Oroszország keleti, az Egyesült Államok nyugati, Európa jelentős, Afrika északi és Ausztrália bizonyos részeit sújtó melegrekordok álltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A New Horizons űrszonda ˝ráközelít˝ a Plútóra

A zongoraméretű űrszonda kilenc éve, 2006. január 19-én startolt, s azóta 4,8 milliárd kilométert… Tovább olvasom