Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

2050-ig kétszeresére nő a Föld élelmiszerigénye

A következő 37 év során várhatóan 2,6 milliárddal fog emelkedni a Föld jelenleg hétmilliárdos lakosságának.
2050-ig kétszeresére fog nőni a világ élelmiszerigénye, a Föld energiaszükségletei pedig a jelenlegi háromszorosára fognak rúgni a Római Klub nevű nemzetközi agytröszt szerint.

Ian Johnson főtitkár a szervezet csütörtökön Ottawában kezdődő éves ülését beharangozó cikkében arra is rámutatott: a következő 37 év során várhatóan 2,6 milliárddal fog emelkedni a Föld jelenleg hétmilliárdos lakosságának lélekszáma, így a természeti erőforrások iránti növekvő igény és a klímaváltozás hatalmas terhet és kihívást jelent majd mind az emberiség, mind az egész bolygó számára.

Johnson az Ottawa Citizen című lapban megjelent cikkében azt írta: az emberiség "történelmileg példátlan mértékben fogyasztja a természet kincseit". "Minden másodpercben közel fél hektár trópusi esőerdőt pusztítunk el. A tengeri halállomány sosem volt még ilyen alacsony (...) A 21. század számos kihívással fog járni. Ezek közül kevés olyan jelentős, mint a környezet rendbetétele" - írta.

Johnson ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a példátlan kihívások megoldására példátlan együttműködési lehetőségek állnak az emberiség előtt. "Ezen kihívásoknak két közös jellegzetességük van. Egyrészt mindegyik emberi eredetű, mindegyiket mi okoztuk. Amit elrontottunk, biztosan vissza tudjuk csinálni" - írta.

Az 1968-ban alapított Római Klub 30 ország politikusait, üzleti vezetőit és tudósait tömöríti, akik az emberiség jövőjének fenntarthatóságára keresnek megoldásokat. A szervezet 1972-ben publikált, A növekedés határai című jelentésével vált világszerte ismertté.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedetlenebbek a nagy, közös térben dolgozók

A munkahelyi elégedetlenség két legfőbb oka egy kutatás szerint a privát tér hiánya és a zavaróan… Tovább olvasom