Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

2700 éves marihuánalelet Kínában

A Góbi-sivatagban olyan 2700 éves sírt találtak, melyből egy kilogrammnyi zöld növényi anyag került elő, amelyről kiderült, a világ legidősebb marihuánája – állítják kutatók.
A marihuánán végzett tesztek felfedik, az rendelkezik az erős pszichoaktív tulajdonságokkal, mely eredmény kétségbe vonja azt a teóriát, amely szerint a kendert csak ruházkodás, kötél, és egyéb tárgyak készítéséhez termesztették. A Journal of Experimental Botany tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a marihuánát hasonló célra használták, mint napjainkban - számol be a hirado.hu.

Némileg megtört állapotban találták egy fából készült edényben, amelyet pedig bőrkosárba helyeztek egy kékszemű, kaukázusi férfi feje mellett, aki halálának idején körülbelül 45 éves volt.

A kutatók úgy hiszik, a férfi a Gushi-emberek sámánja lehetett, aki a keltához hasonló, mára már kihalt Tokhari nyelvet beszélte.

A kutatók először azt hitték, hogy a sírban talált növényi anyag koriander, ám a mikroszkopikus botanikai analízis és a genetikai tesztek kimutatták, hogy az valójában cannabis.

Az még viszont kérdéses, hogyan is fogyasztották a marihuánát, mivel sem pipát, sem egyéb, a dohányzással kapcsolatos tárgyat nem találtak a sírban. "Lehet, hogy szájon át szedték. Emellett füstölve is alkalmazhatták, ahogy a szkíta törzsek tették északon".

A kutatók egyelőre nem biztosak benne, hogy a marihuánát spirituális vagy egészségügyi célokra termesztették-e, ám az evidens, hogy a kékszemű férfi mellé nagyon sokat temettek. "A többi sírbeli tárggyal egyetemben, hagyomány volt az elhunyttal a sírba temetni azokat az eszközöket, melyekre szüksége lehetett a túlvilágon". Az ősi marihuána lelet most a kínai Turpan Múzeumban kapott helyett. Russo azt reméli, hogy további vizsgálatokat végezhet a Janghaj lelőhelyen, mely további kétezer sírt őriz.

Olvasóink írták

 • 8. efje 2008. december 05. 13:33
  „Jelenleg úgy tudjuk hogy a fehér ember a kaukazusbol indult és szaporodott el a világ minden táján. Úgy latom ez a tény mindenkinek világos. A kekszemu emberek megjelenése egy nemrég napvilagott látott cikk szerint 6000-10000 evvel ezelőttre saccoljak. Előtte minden ember barna szemű volt. Génmódosulás eredménye a kék szem. A Biblia szerint Isten hány ezer evvel ezelőtt teremtette a embert? Otzi hány éve fagyott meg? A számok egymás ellen beszelnek. Minek lehet hinni? A tudományos bizonyítéknak vagy egy meseszerű könyvnek?”
 • 7. THK 2008. december 05. 11:05
  „Technikailag még stimmelne, ám a magyar köznyelvben nincs így benne a kaukázusi rasssz fogalma!

  Mást jelent (pláne így, a "rasszba tartozó" kifejezést sem hozzátéve!): egy bizonyos fölrajzi helyet jelöl (pl. a "kaukázusi kefír"-nek sem azért az a neve, mert fehér a színe :)

  A cikk fordítása így hibás, mert így azt jelenti, h "a Fekete-tenger mellől származó férfi" - ami nyilvánvalóan hülyeség, hiszen az eredeti angol cikk nem ezt állította, csak arra utalt, h nem kínai vagy mongol volt...”
 • 6. jq 2008. december 05. 11:02
  „Nálunk ezt europid rassznak hívják, de ha valaki fehér embert mond, az még nem rasszizmus, viszont érthető”
 • 5. gyarmati_nő 2008. december 05. 10:50
  „THK, a mi értelmünkben vett fehér bőrűség hivatalosan kaukázusi rassz attribútuma. A "kaukázusi" kifejezés pont azért van, hogy ne a meglehetősen inkorrekt színskálát alkalmazzuk sokszínű önmagunkra.”
 • 4. achilleus 2008. december 05. 09:31
  „Kedves Mignon, erősen kultúrafüggő, hogy kit nevezhetünk "kábítószeresnek".
  Egyáltalán nem lehetetlen, hogy a sírban talált férfi akkori közössége megbecsült tagja volt (amint a cikk céloz is rá), nem pedig egy perifériára szorult-szorított "narkós".”
 • 3. THK 2008. december 05. 08:38
  „Nem "kaukázusi", hanem "fehér bőrű" férfi!

  Hihetetlen hogyan lehet úgy angolról fordítást vállalni, h még ezt a kifejezést sem ismeri vki... :-(
  (ugyan nem DM hiba, hanem hírügynökségi - de tipikus félrefordítás)”
 • 2. Mignon 2008. december 05. 01:08
  „Ne szepitsük a tenyeket!

  A kek szemü, 45-eves ferfi 2700-eve egy kabitoszeres volt!!

  Biztos, az is vitte a sirba.”
 • 1. KolompárRómeó 2008. december 04. 22:23
  „Aha. A kék szeme megmaradt, a többi nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a Mac sem biztonságos a netezéshez

Az Apple cég arra biztatja vásárlóit, hogy, a Windows-t használókhoz hasonlóan, szerezzenek be… Tovább olvasom