Délmagyar logó

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 10°C | 20°C

3000 éves bronztárgyakat találtak Csehországban

A 18 darabból álló értékes leletben karperecek, hajcsatok, gyűrűk és más dísztárgyak találhatók.
Mintegy 3000 éves bronztárgyakat találtak a héten a nyugat-csehországi Karlovy Vary melletti Nová Role településen - jelentette be Jana Pavlíková, a regionális önkormányzat szóvivője csütörtöki közleményében.

A 18 darabból álló értékes leletben karperecek, hajcsatok, gyűrűk és más dísztárgyak találhatók. A regionális múzeum régészei szerint az utóbbi évtizedek egyik legértékesebb nyugat-csehországi leletéről van szó.

A bronzkori kincset egy helyi lakos találta meg, amikor kertjét próbálta megtisztítani a kövektől. A férfi a leletről azonnal értesítette a városi múzeumot. A hatályos törvények szerint ezért a lelet értéke tíz százalékának megfelelő pénzjutalomban részesül. A tárgyak értékét a régészek egyelőre nem határozták meg.

A bronztárgyak nem voltak túl mélyen a földben, a 24 éves férfi összesen 17-et talált. A kihívott régészek ezután szakszerűen átkutatták a helyszínt és még egy leletre bukkantak.

"Ez azt bizonyítja, hogy a férfi nem használt fémdetektort, tehát valóban nem kincset keresett, véletlenül akadt rá a tárgyakra" - mondta Jirí Klsák, Karlovy Vary polgármester-helyettese újságíróknak. Klsák egyébként maga is régész.

A bronztárgyak elhelyezéséből szerinte arra lehet következtetni, hogy valaki szándékosan ásta el a kincset.

A régész polgármester-helyettes elmondta, hogy a szakemberek a következő időszakban a lelet tágabb környékét is át akarják kutatni, mert valószínűsíthető, hogy még újabb kincsek is előkerülhetnek.

A régióban legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben találtak figyelemre méltó őskori tárgyakat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad szemmel nem lesz látható a Földet megközelítő aszteroida

Szabad szemmel nem lesz látható a Földet megközelítő aszteroida
Az oroszországi Cseljabinszk felett 2013-ban a légkörbe csapódott aszteroidánál majdnem kétszer nagyobb átmérőjű kisbolygó közelít a Föld felé. Tovább olvasom