Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

3000 éves bronzvért darabjait találták meg Kínában

A bronzpáncél darabjait a korai Csou dinasztiából származó nemes sírjában találták meg a Paocsinál emelkedő Sikusan hegyen.
Háromezer éves bronzvért darabjait találták meg Kína északnyugati Sanhszi tartományában. Régészek szerint ez az eddig feltárt legrégibb bronzpáncél Kínában.

A lábvért és a felsőtestet védő bronzpáncél darabjait egy, a korai (Nyugati) Csou dinasztiából származó nemes sírjában találták meg a Paocsinál emelkedő Sikusan hegyen.

A feltáráson dolgozó régészcsoport vezetője, Liu Csünsö szerint a lelet Kína hadtörténelmének egy kevéssé ismert részére segít fényt deríteni, mivel a Csin dinasztia (Kr.e. 210-206) előtti vértleletek igen ritkák.

A Csin dinasztia idején földbe temetett híres agyaghadsereg páncélzatáról is nagyon keveset lehetett tudni, a most megtalált bronz páncéldarabokat azonban még korábban kovácsolták - mondta a régész.

A feltárt combvért 29 centiméter hosszú, cső formájú, a két mellvértdarab pedig 23,5 cm X 10 cm, illetve 40 cm X 21 cm méretű. Mindkettőn hornyok biztosítják a lemezek egymáshoz, illetve a vért bőrdarabjaihoz való kapcsolódását.

A sírba előkelő nemest, magas rangú katonát temethettek el, erre utal az is, hogy számos bronzfegyver, bortartó edény és egyéb rituális tárgyak is voltak mellette.

A sírhalmot tavaly fedezték fel földművesek. A feltárás során egy másik sírból a Kínában valaha fellelt legöregebb bor került elő egy edényből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitört a Tungurahua-vulkán - lélegzetelállító fotók!

A Tungurahua tűzhányó kitörése az ecuadori Huambalo közelében 2013. március 10-én. Tovább olvasom