Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

3000 éves városra bukkantak az Adria mélyén

Az ókori régészeti lelőhely másfél hektárnyi területen terül el.
Háromezer éves régészeti lelőhelyre bukkantak helyi búvárok az Adriai-tengerben Zára térségben, mindössze 50 méterre a partoktól.

Az ókori régészeti lelőhely másfél hektárnyi területen terül el - írta a Jutarnji list internetes oldalán pénteken.

Nagymennyiségű faoszlopra leltünk, mélyen a tengerfenekébe ékelődve, ami azt jelenti, hogy valamiféle épületeket tarthattak - mondta Mato Ilkic, a zágrábi régészeti egyetem munkatársa, a kutatócsoport vezetője újságíróknak.

A lelőhely Galesnjak szigetének, ismertebb nevén a "szerelmesek szigetének" közvetlen közelében, a Pasmani-csatornában található.

A búvárok műholdképek és légi felvételek alapján kezdték el a térséget kutatni, amelyeken tisztán látszott, hogy emberi kéz alkotta szabályos formációk láthatóak a víz alatt. Merüléseik során nagymennyiségű fa- és kerámiamaradványokra bukkantak.

A kutatások vezetője elmondta, hogy Horvátország eddigi legnagyobb és legfontosabb tengeri régészeti lelőhelyéről van szó, amely egy egész várost és a hozzá tartozó kikötőt is magában foglal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adjon nevet egy bolygónak!

Több mint 300 naprendszerünkön kívüli bolygó és anyacsillagjaik köznyelvi elnevezésére hirdettek ötletpályázatot. Tovább olvasom