Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

30 év alatt 421 millióval csökkent az európai madarak száma

Az egyedszám drasztikus csökkenéséért elsősorban a modern mezőgazdaság, valamint az állatok életterének feldarabolódása és zsugorodása felelős.
Harminc év alatt 421 millióval csökkent az Európában élő madarak száma, az egyedszám drasztikus csökkenéséért elsősorban a modern mezőgazdaság, valamint az állatok életterének feldarabolódása és zsugorodása felelős.

A madarak számának visszaesése 90 százalékban olyan fajokat érint, mint a házi veréb, a seregély, a pacsirta és a fogoly - derült ki az Ecology Letters című tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányból, amely a brit madárvédelmi szervezet (Royal Society for the Protection of Birds, RSPB) vezetésével készült.

Richard Inger, a kutatásban részt vevő brit Exeteri Egyetem munkatársa a The Daily Telegraph című brit lap szerint aggasztónak nevezte, hogy épp a leghétköznapibb madarak száma csökkent drasztikusan, mert ezek a leghasznosabb fajok.

A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy nem minden gyakori madárfajt fenyeget veszély: a széncinege, a kékcinke, a vörösbegy és a feketerigó egyedszáma például növekedett az elmúlt években.

Richard Gregory, a RSPB munkatársa szerint a tanulmány eredménye figyelmeztetés Európa számára: "Egyértelmű, hogy az, ahogyan az ember a környezettel bánik, sok madár számára tarthatatlan. Ezért nagyon fontos mielőbb intézkedéseket és törvényt hozni a madarak és az életterük védelme érdekében". A szakértő példaként nevezte meg a ritkább fajok, például a barna réti héja, a holló, az egerészölyv és az ugartyúk védelmére már bevezetett intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően számuk az elmúlt években emelkedni kezdett.

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók 25 európai ország több mint 144 jellegzetes madárfajáról gyűjtött adatokat elemezték. A számok csökkenésének megállításához és visszafordításához a szakértők szerint a városi zöld területek növelésére és környezettudatos mezőgazdaság bevezetésére van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolumbia is kutatja az Antarktiszt

A légköri kutatásokat végző expedíció december közepén hajózik ki. Tovább olvasom